Glas Javnosti

Pa­tri­jarh Por­fi­ri­je u Podgorici osve­štao ka­men te­me­ljac cr­kve i gim­na­zi­je

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ovo je na­še rod­no me­sto, rod­no me­sto svih pra­vo­slav­nih Sr­ba gde god da se na­la­ze, po­ru­čio je iz Pod­go­ri­ce po­gla­var SPC.

Pa­tri­jarh Srp­ske pra­vo­slav­ne cr­kve (SPC) Por­fi­ri­je i mi­tro­po­lit cr­no­gor­sko-pri­mor­ski Jo­a­ni­ki­je osve­šta­li su ka­men te­me­ljac Cr­kve Sve­tog Sa­ve i te­me­lje Pra­vo­slav­ne gim­na­zi­je „Sve­ti Sa­va”, či­ja iz­grad­nja je po­če­la u pod­go­rič­kom na­se­lju Sta­ri aero­drom. Do­ga­đa­ju su pri­su­stvo­va­li i pre­mi­jer u teh­nič­kom man­da­tu Dri­tan Aba­zo­vić, kao i mi­ni­stri pro­sve­te Mi­o­mir Vo­ji­no­vić i prav­de Mar­ko Ko­vač, ja­vlja­ju „Vi­je­sti”.

Sve­ča­no­sti su pri­su­stvo­va­li i funk­ci­o­ne­ri So­ci­ja­li­stič­ke na­rod­ne par­ti­je (SNP) Vla­di­mir Jo­ko­vić, Dra­go­slav Šće­kić, Va­si­li­je La­lo­še­vić, am­ba­sa­dor Ru­si­je u Podgorici Vla­di­slav Ma­sle­ni­kov, pred­sed­ni­ca skup­šti­ne glav­nog gra­da Je­le­na Bo­ro­vi­nić Bo­jo­vić, funk­ci­o­ne­ri ko­a­li­ci­je „Za bu­duć­nost Cr­ne Go­re”, De­mo­krat­ske Cr­ne Go­re i dru­gi, pre­no­si Tan­jug.


Vla­da je u no­vem­bru pro­šle go­di­ne na­ja­vi­la da će fi­nan­si­ra­ti tu sred­nju ver­sku ško­lu sa 900.000 evra. Iz Mi­ni­star­stva pro­sve­te su re­kli da će gim­na­zi­ja „Sve­ti Sa­va” upi­sa­ti dva ode­lje­nja sa po 20 uče­ni­ka. Kti­tor je Ri­sto Dre­ka­lo­vić.

Pa­tri­jarh je pret­hod­no slu­žio li­tur­gi­ju u Hra­mu Hri­sto­vog Vas­kr­se­nja u Pod­go­ri­ci, po­vo­dom obe­le­ža­va­nja 10 go­di­na od osve­će­nja. On je u be­se­di re­kao da se u Pod­go­ri­ci „bo­lje ne­go na dru­gim me­sti­ma” zna „ko smo, ko­je smo ve­re, ko­jim je­zi­kom go­vo­ri­mo i ko­jem na­ro­du pri­pa­da­mo”, pre­no­si TV Hram.

„Ovaj hram je du­ša gra­da Pod­go­ri­ce. Sa­brav­ši se ov­de pro­ja­vi­li smo i pro­ja­vlju­je­mo ko smo i šta smo, pro­ja­vlju­je­mo da smo na­rod pra­vo­slav­ne ve­re, a isto ta­ko po­tvr­đu­je­mo da je pra­vo­slav­na ve­ra naš kon­tekst ži­vo­ta i po­sto­ja­nja, stva­ra­la­štva, iz­gra­đi­va­nja du­hov­ne kul­tu­re, pro­stor ko­ji je ob­li­ko­vao naš na­rod i kroz isto­ri­ju ga vo­dio”, na­veo je Por­fi­ri­je.

Ka­ko je ka­zao, srp­ski na­rod je mno­go ve­ko­va ži­veo bez bi­lo ka­kve svo­je dr­ža­ve, ali ni­jed­nog tre­nut­ka ni­je od­u­stao od se­be, od ono­ga što je­ste, od svog iden­ti­te­ta. „Ni­ka­da ni­je na­pu­stio svo­ju pra­vo­slav­nu ve­ru i cr­kvu i ona ga je vo­di­la, ču­va­la i sa­ču­va­la do na­ših da­na. Šta­vi­še ne sa­mo da ga je vo­di­la i ču­va­la, ne­go je ta pra­vo­slav­na ve­ra bi­la po­kre­tač, sna­ga i in­spi­ra­ci­ja plod­nog, bo­ga­tog stva­ra­la­štva ko­jim se naš na­rod, na­rod srp­ski po­no­si i ko­jem se di­vi či­tav svet”, re­kao je pa­tri­jarh Por­fi­ri­je.


„Ovo je na­še rod­no me­sto, rod­no me­sto svih pra­vo­slav­nih Sr­ba gde god da se na­la­ze. Jer ov­de se ro­dio Ste­fan Ne­ma­nja, srp­ski žu­pan, otac Sve­to­ga Sa­ve, kor­mi­la­ra bro­da na­še cr­kve. Za­to ov­de mi zna­mo ko­ja je na­ša ve­ra, ov­de mi zna­mo i da pri­pa­da­mo srp­skom na­ro­du i ti­me se po­no­si­mo i zna­mo da go­vo­ri­mo je­zi­kom Sve­tog Sa­ve”, re­kao je patrijarh Por­fi­ri­je.

„Zna­mo isto ta­ko da go­vo­ri­mo naj­div­ni­jim srp­skim je­zi­kom ve­li­kog Nje­go­ša i je­zi­kom Ste­fa­na Lju­bi­še i srp­skim je­zi­kom Mar­ka Mi­lja­no­va. Za­to se, sa­bra­ni ov­de da­nas, mo­li­mo da bu­de­mo uvek do­stoj­na de­ca Sve­to­ga Sa­ve i Sve­tog Si­me­o­na Mi­ro­to­či­vog i da uvek zna­mo ko­ja je na­ša ve­ra, da ži­vi­mo njom”, re­kao je pa­tri­jarh Por­fi­ri­je.



Glas javnosti/P02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR