Glas Javnosti

Meštani u odbrani Zlotske reke: Ovde nećete graditi nikakvu centralu dokle god je ijedan Boljevčanin živ! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Meštani Boljevca i sela u okolini Bora dve godine protestuju protiv izgradnje minihidroelektrane na Zlotskoj reci.

Miki Janošević odbornik u Skupštini grada Bora i jedan od boraca za zaštitu životne okoline tvrdi da je neidentifikovani izvođač radova preko noći započeo iskopavanje kanala koji vodi ka Zlotskoj reci i da se tako nastavilo zagađivanje i uništavanje prirode.

On ističe da je izvođač radova započeo radove bez postavljanja tabli sa informacijama o firmi koja obavlja iskopavanja. 

- Ovde nećete graditi nikakvu centralu dokgod je ijedan Boljevčanin živ. Tragedija je još veća jer je Zlotska reka već suva. Više nema vode u Zlotskoj reci. Tako da ovaj naučnik što je došao da uzme državne pare što mu je neko obećao za tu investiciju ovde ih uzeti neće, a ako nastavi kopanje mašinom koju je doterao mi ćemo je blokirati traktorima, automobilima, i neće raditi ama ni jedan minut na ovoj teritoriji. Mi branimo naš život, našu reku i sve ono što je vezano za Zlotsku reku, kaže Janošević.

Susret meštana i izvođača radova protekao je u napetoj atmosferi i kako se moglo čuti na snimku uz psovke i pogrdne reči.

U avgustu su meštani tražili momentalno uklanjanje mehanizacije za izgradnju mini-hidroelektrane, povlačenje građevinske dozvole za MHE, nadzor vodne inspekcije na izvorištu Zlotske reke, kao i pokretanje procedure za zaštitu celokupnog toka Zlotske reke kao prirodnog dobra od javnog značaja, jer, kako se moglo čuti na skupu, ona je jedina čista reka na teritori grada Bora.

Stanovnici sela Krivelja, Brestovca, Oštrelja, Slatine, Metovnice, Bora i drugih borskih naselja branili su useve od zagađenja, po cenu sukoba i ljudskih žrtava tvrdeći da MHE ne donose nikakav benefit, a uništavaju životnu okolinu.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR