Glas Javnosti

Vernici SPC u Crnoj Gori: Vlast udarila na crkvu usred epidemije

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

Ne stišava se bura posle privođenja mitropolita crnogorsko--primorskog Amfilohija, kao i više sveštenika i vernika

Ne stišava se revolt Mitropolije crnogorsko-primorske, sveštenstva i vernog naroda nakon skandalozne odluke crnogorske policije da bez ikakvog povoda u nedelju nakon svete liturgije, na praznik Cveti, uhapse mitropolita crnogorsko--primorskog Amfilohija, kao i više sveštenika i vernika samo zato što su po ranije utvrđenom rasporedu obavili službu na temeljima manastira Zlatica i u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Hapšenje koje se dogodilo u nedelju dobilo je i svoju odgovarajuću istorijsku paralelu. U podgoričku policiju, kako kaže, za "Novosti", jedan od privedenih klirika protojerej-
-stavrofor Velibor Džomić, nije ušlo više sveštenih lica još od 1948. godine, kada je komunistička vlast na sahrani prote Andrije Dragovića u Zeti uhapsila osam sveštenika.

Tadašnje vlasti iskoristile su ukop prote iz Golubovaca, koji je i pre toga bio na meti Udbe, i uhapsile osam sveštenika sa obrazloženjem da je skup politički i antirevolucionarni. Pod optužbom da se bave protivdržavnim aktivnostima, oni su kasnije danima prebijani i zlostavljani u zatvorima.

- Policiji je bilo čudno zašto smo ljubili u ruku mitropolita. Pa ne možemo da obavljamo službu ako ne poljubimo vladiku u ruku. Ne možemo menjati službu zbog naredbi ministarstva. Proveli smo u policiji nekoliko časova, dali izjave, a onda smo pušteni. Bićemo obavešteni o ishodu tog postupka, iako u našem slučaju nema nikakvog ni dela niti bilo kakvog prekršaja - ispričao nam je juče Džomić.

U policijskoj stanici našli su se, pored Džomića, sveštenik Leka Vujisić, đakon Ivan Crnogorčević i kompletno sveštenstvo Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja - starešina Dragan Mitrović, Dalibor Milaković, Branko Vujačić, Vladimir Jaramaz i Pavle Božović. Prota Miladin Knežević, koji je krenuo za Nikšić, gde živi, zaustavljen je na magistralnom putu, gde je takođe priveden na informativni razgovor.

- Ovim činom je pokazano da je u pitanju loša namera, a ne briga za očuvanje zdravlja naroda. Ovo je očito još jedan u nizu ataka na našu Crkvu - kazao je nakon saslušanja prota Mirčeta Šljivančanin. - Mislim da je ovo prvi put u istoriji Crne Gore i naše Crkve da je jedan od najuglednijih arhijereja, kakav je naš mitropolit Amfilohije, i toliko sveštenih lica bilo privedeno u policiju. Zaista ružno i nedolično.

U međuvremenu su reagovali iz Saveta za građansku kontrolu rada policije i konstatovali da policija u nedelju privedenim sveštenicima i građanima nije objasnila zbog čega ih poziva na informativni razgovor, niti koje krivično delo istražuje. U formalnom pozivu koji su policajci bez rukavica uručili vladici crnogorsko-primorskom (kao i ostalima privedenima) navedeno je da je Amfilohije "po zanimanju" mitropolit, sa ulicom prebivališta - "Cetinjski manastir".

Ovim hapšenjima jedino su bili oduševljeni naredbodavci, izvršioci i malobrojni okupljeni oko raspopa Miraša Dedeića. Stevo Vučinć, potpredsednik nevladine organizacije CPC, kazao je da "nije dobro da nam iz inostranstva uspostavljaju okvir u kome će se ispoljavati verska osećanja, osobito ako je nametnut iz Beograda."

KAMPANjA PROTIV SPC

Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, povodom hapšenja mitropolita Amfilohija i više sveštenika i vernika kazao je da režim u Podgorici sprovodi nezapamćenu kampanju protiv SPC, čak i da je ona glavni uzročnik pandemije korone, zbog svetog pričešća.
- Uhapsili su mitropolita Amfilohija, jer je ušao u crkvu. Ispred hramova su svuda policajci, a hapse čak i one koji prođu pored njih - kazao je Knežević.

Izvor: Novosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR