Glas Javnosti

VASILIJE DURUTOVIĆ preminuo od KORONE: Komandant 7. bataljona koji je obezbeđivao članove Demokratskog fronta podlegao KOVIDU

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Vasilije Durutović, inače nekadašnji komandant sedmog bataljona vojske Crne Gore, podlegao je koroni.

Durutović je važio za neformalnog člana obezbeđenja članova Demoratskog fronta a bio je komandant sedmog bataljona vojske Crne Gore.

Među članovima neformalnog obezbeđenja bilo je čak sto dobro obučenih pripadnika mahom iz sedmog bataljona.

Durutović je jednom prilikom posetio i skupštinu Crne Gore na poziv poslanika Demokratskog fronta. Sahrana je obavljena 22. septembra 2020. na starom nikšićkom groblju.

Vasilije Dragov Durutović rođen je 14.07.1960. godine u Nikšiću, kao treće dete u porodici u kojoj su se negovale tradicionalne vrednosti i svaki muški potomak vaspitavao da nema veće časti nego položiti svoj život za krst časni i slobodu zlatnu. Njegov deda Vidak bio je učesnik balkanskih ratova i bitke na Skadru. Stric Milan, major žandarmerije Kraljevine SHS, zverski je ubijen 1942. godine od strane komunista, a njegovu je mučeničku smrt u svom dnevniku opisao Vladimir Dedijer.

Vasilije je osnovnu i srednju školu završio u Nikšiću, a Višu socijalnu školu u Sarajevu. Vojni rok služio je u školi RVO u Zadru, nakon čega je stažirao u Gnjilanu. Kao rezrevni vojni oficir učestvovao je na mnogim vojnim vežbama, na kojima je usavršavao vojne veštine koje su mu kasnije koristile u praksi.

U maju 1996. godine stupa u aktivnu vojnu službu u VP 9944 Plav, kao stariji vodnik 1. klase. Obavljao je dužnost komandira karaule "Jasenica". U službi u Plavu ostaje do 1992. godine kada prelazi u novoformirani 72. granični bataljon u Nikšiću, na dužnost komandira karaule „Krstac“, a uporedo sa tim i na dužnost zamenika komandira čete pomenutog bataljona.

U avgustu 1998. godine kao komandir Interventnog voda 72. graničnog bataljona sa svojom jedinicom odlazi kao ispomoć u sprečavanju šverca oružja preko teritorije Crne Gore iz Albanije na Kosovo, na karaulu „Rifat Burdžović-Tršo.“ Početkom septembra 1998. godine ranjen je u jednoj od tih operacija. Od tada, do početka bombardovanja SRJ (24.03.1999.godine) bio je na lečenju u Beranama, Nikšiću, VMC Meljine,a bombardovanje ga zatiče na VMA. Odmah napušta liječenje i vraća se u službu u 72. granični bataljon u Nikšiću.

U junu 1999. godine formira se 7. bataljon VP specijalne namene, gde stupa na dužnost komandira čete u Nikšiću, za što ga je pored ostalih ljudskih vrlina i vojnih veština, preporučio završeni protivteroristički kurs VP Pančevo. U periodu od 2001. do marta 2002. godine sa svojom četom delovao je u Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije (Surdulica, Vranje, Bujanovac, Preševo i Kuršumlija). U 7. bataljonu ostaje do njegovog rasformiranja 2003. godine, kada odlazi u penziju u činu kapetana 1. klase. Iza njega je ostala supruga, dvoje dece i četvoro unučadi.

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR