Glas Javnosti

UPLOVILE U TIVAT! I dok Crna Gora najavljuje sankcije Rusiji, jahte ruskih biznismena stigle u luku (VIDEO)

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Najmanje četiri ogromne jahte u vlasništvu ruskih tajkuna napustile su proteklih dana svoje marine te su krenule prema Crnoj Gori i Maldivima.

Predsednik Lukoila Vagit Alekperov iz Rusije i sankcionisani ukrajinski oligarh Igor Kolomojski su usidrili svoje jahte u Tivtu.

Dok rat u Ukrajini traje, a zapadne zemlje pojačavaju sankcije protiv ruskih milijardera koji su povezani sa Vladimirom Putinom, neki od oligarha su svoje luksuzne jahte usidrili u luci u Tivtu, u zemlji koja je poznata kao jedna od omiljenih destinacija bogatih Rusa, ali koja se usaglasila sa sankcijama EU protiv Moskve.

Prema saznanjima BIRN, jahta Galactica Super Nova, koja je dugačka 70 metara, a u vlasništvu je Vagita Alekperova, predsednika i izvršnog direktora Lukoila, najveće ruske nezavisne naftne kompanije, stigla je u luku u Tivat u utorak popodne.Dodaje se da je jahta u Tivat stigla iz Španije, tačnije iz luke u Barseloni, odakle je krenula u ponedeljak.

On i Leonid Fedun, još jedan ruski milijarder i potpredsednik Lukoila, su vlasnici kompanije Heesen Yacht, koja je proizvela jahtu trenutno usidrenu u Tivtu. Fedun se takođe nalazi pod sankcijama Vašingtona.

MANS, glavna crnogorska antikorupcijska agencija, je saopštila da jedna mala jadranska država ne bi trebalo da postane mesto gde će ruski oligarsi kriti imovinu.

„Ovo je posebno važno kada znamo da je Crna Gora još uvek poznata kao sigurno mesto za skrivanje onih koji su predmet sudskih procesa ili se nalaze pod međunarodnim sankcijama“, naveli su iz MANS.

BIRN je u Tivtu, kak oprenosi Balkan Insight, takođe identifikovao jahtu koja se zove Trident, a koja je u vlasništvu ukrajinskog tajkuna Igora Kolomojskog.

Najmanje tri jahte ruskih milijardera se približavaju Maldivima.

Ova ostrvska država je godinama bila žarište turista iz Rusije, a ministar turizma Maldiva rekao je da će ruska invazija imati veliki uticaj na njen turistički sektor.

Jahta milijardera Olega Deripaske poznata kao Klio napustila je Šri Lanku pre skoro dve nedelje i očekuje se da uskoro stigne na Maldive, navodi Marine Traffic.

Deripasku i kompanije povezane sa njim sankcionisale su 2018. SAD. On je bio jedan od nekoliko milijardera sa sedištem u Rusiji koji su se suprotstavili sukobu u Ukrajini.

„Mir je prioritet. Pregovori moraju da počnu što pre“, napisao je na Tviteru Deripaska, koji ima procenjenu neto vrednost od oko četiri milijarde dolara.

Maldivi nemaju sporazum o ekstradiciji sa SAD, navodi Nomad Capitalist.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR