Glas Javnosti

Uhapšeni Beranac Milovan Zečević pozivao da se uhapse političari DPS-a

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Kako javljaju lokalni mediji Crnogorska policija uhapsila je juče, po nalogu nadležnog državnog tužioca, 55-godišnjeg Milovana Zečevića iz Berana, inače zaposlenog u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, zbog sumnji da je izvršio krivično đelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja Crne Gore.

Zečević je u svojoj “listi zadataka” napisao da je prvi zadatak “hapšenje Mila Đukanovića, Duška Markovića i ostale DPS ekipe”, zatim “promena Ustava”, pa “smena vrha Vojske Crne Gore”, “smena vrha MUP-a” i “promena sudstva”, uz poruku “Sloga biće poraz vragu”.
Krivično đelo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja regulisano je članom 362 Krivičnog zakonika Crne Gore, koji glasi: “Ko u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja ili bezbjednosti Crne Gore poziva ili podstiče da se silom promijeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi ili predstavnici tih organa, kazniće se zatvorom od tri meseca do pet godina”, navodi se.
Takođe, ko đelo iz stava 1 ovog člana učini uz pomoć iz inostranstva, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina.
-Ko u nameri rasturanja izrađuje ili umnožava materijal koji je po svom sadržaju takav da poziva ili podstiče na vršenje đela iz stava 1 ovog člana ili ko upućuje ili prebacuje na teritoriju Crne Gore takav materijal ili drži veću količinu tog materijala u nameri da ga on ili neko drugi rastura, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine”, ističe se u zakonu.
Zečeviću je, prema saznanjima Dnevnih novina, tužilac u bjelopoljskom Višem državnom tužilaštvu odredio zadržavanje do 72 sata.
Uprava policije je juče, kao što je to prethodno najavila u svom saopštenju, podnijela zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova za oduzimanje crnogorskog državljanstva Milovanu Zečeviću.
Zečević je, prema dostupnim informacijama, zaposlen kod MUP-a Srbije kao granični policajac. Inače, rođeni je Beranac i živi u Beranama.

G. K.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR