Glas Javnosti

U Crnoj Gori zabeležen PORAST PORODIČNOG NASILJA tokom izolacije

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

U izolaciji zbog korona virusa primećeno je povećanje broja porodičnog nasilja u Crnoj Gori za 20 odsto, a ne isključuje se mogućnost da će ih biti I više u narednim sedmicama.

Nacionalna SOS linija za žrtve porodičnog nasilja u martu beleži porast poziva za 20 odsto, kaže koordinatorka za Nikšić Nataša Međedović. U posljednjoj sedmici SOS je linija ima 69 poziva, što je, kako navodi, oko 20 odsto više u odnosu na prethodnu sedmicu.

-Ova situcija utiče negativno na osobe sa iskustvom nasilja i pogoršava njihovu situaciju, kazala je Međedović, gostujuću u Jutarnjem programu TVCG.

 
Ona navodi da je nova statistika u vremenu kućne izolacije nije iznenadila.

-Nastala situacija pomaže u prevenciji pandemije, ali je za mnoge žene i decu to u zastrašujuće, navodi Međedović i dodaje da za žrtve porodičnog nasilja kućna izolacija znači bespomoćnost.

-Ovo je tek početak i u narednom periodu možemo očekivati eskalaciju i povećan broj poziva", upozorava Međedović.

 
Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici je stalno dostupan telefonski servis koji je bespaltan i anoniman. Žrtve nasilja mogu računati na besplatnu psihološku i pravu pomoć.

-Ipak u ovom trenutku se pred institucijama rešavaju samo hitni slučajevi nasilja u porodici, rekla je Međedović i dodala da “nije svaka kuća dom”.

Izvor: Blic

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR