Glas Javnosti

У Црној Гори на 600.000 становника регистровано 50 странака

Crna Gora
Autor: Politika.rs/wikipedia

Подгорица – Према подацима Јавне управе у Црној Гори је регистровано 50 политичких странака – последње у децембру прошле године регистроване партије су Социјалисти Црне Горе и Демократска партија Рома, пишу подгоричке Вијести.

Саговорници листа истичу да је 50 регистрованих политичких партија у Црној Гори на нешто више од 600 хиљада становника, одраз политички незрелог друштва, недовољно развијене демократске свести на политичкој сцени, приземних мотива и подстицаја власти на хиперпродукцију нових странака, „како би се збунило опозиционо бирачко тело”.

Према њиховим речима, велики број политичких партија мало говори и о стварној ширини политичког спектра и не може допринети демократизацији државе.

Политички аналитичар Драгиша Јањушевић, оценио је да се, када је реч о великом броју политичких партија на овако малом броју становника, може рећи да смо још транзиционо друштво, односно, „шампиони” у трајању транзиције друштва из једнопартијског у вишестраначко.

Јањушевић је оценио да велики број партија не може произвести квалитет, већ да, напротив, стварањем ситних ратова у опозицији, профит извлачи владајућа партија која и даље подстиче демократски симулакрум и привид једне равноправне изборне утакмице, пренео је Танјуг.

Оваква ситуација, како је истакао, не може допринети демократизацији Црне Горе, „већ нас, парадоксално, ставља у нижи ниво друштвене и демократске продуктивности него што је био једнопартијски систем”.

Професор политичке социологије из Београда, Зоран Стојиљковић, оценио је да у свим сложеним, бројним линијама интересних, вредносних, националних и верским подела испресецаних друштава, постоје услови и за бројне политичке поделе и плурално партијско организовање.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR