Glas Javnosti

TRGOVINA ZASTRAŠIVANJEM: 'Panika na dvoru', DPS se ponovo poziva na 'državni udar'

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Vladajuća garnitura u Crnoj Gori, strepi od, navodnih, nemira na dan izbora i čini sve kako bi zastrašila građane. Pričama o nadvodnim incidentima režim čini sve da odvrati građane od izlaska na izbore.

Analitičari tvrde da je vlast svesna da joj velika izlaznost ne ide na ruku i umanjuje njene šanse za dobar izborni rezultat.

Boško Vukićević ovako objašnjava upozoravajuće poruke visokih zvaničnika u Podgorici pred izbore 30. avgusta.

Prvo se početkom nedelje oglasio glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić i saopštio da kriminalna organizacija koja je navodno pokušala „državni udar“ na izborima 2016. nije u potpunosti uništena, te da Tužilaštvo zna da postoje „grupacije koje zagovaraju ekstremizam i radikalizam“.

Zatim je sredinom nedelje usledilo saopštenje direktora Uprave policije Crne Gore Veselina Veljovića, koji je kazao da policija raspolaže operativnim podacima da pojedinci i grupe planiraju izazivanje incidenata i nemira na sami dan parlamentarnih izbora. U finalu samo dva dana pred izbore - oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Melvudin Nuhodžić, koji je upozorio da će se izbornog dana „desiti pokušaj destabilizacije Crne Gore“.

Zajednička poruka svih pomenutih funkcionera, ali i premijera Duška Markovića, jeste da su državne institucije spremne „za odbranu države“, te da su odlučni da odgovore na svaki pokušaj nasilja.

Boška Vukićevića ne iznenađuje što vlast ogromnom upornošću u posljednjim predizbornim danima koristi ključne institucionalne kadrove - a koji bi po slovu zakona morali biti nezavisni i u službi svih građana, kako bi pokušala da utiče na izborni rezultat.

- Danima već prisustvujemo zapaljivoj i agresivnoj retorici, pokušaju zastrašivanja građana od strane premijera, direktora Uprave policije, specijalnog državnog tužioca, ministra unutrašnjih poslova. Svi oni govore o nekakvim dramatičnim scenarijima na dan izbora, o „operativnim podacima“ koji ukazuju na to da neke opozicione strukture pripremaju nerede. Pritom se ne sećaju da je takav scenario već viđen na izborima pre četiri godine, kao i da je najvećim delom raskrinkan kao režimska namještaljka u očima većeg dela javnosti - ocjenjuje Vukićević, uz opasku da taj nedostatak kreativnosti vlasti dovoljno govori o trenutnom stanju „panike na dvoru“.

Vukićević smatra da svakodnevna upozorenja o mogućim dramatičnim dešavanjima na dan izbora imaju samo jednu osnovnu svrhu, a to je - zastrašivanje građanstva s ciljem obaranja procenta izlaznosti.

- Većina nezavisnih analitičara je saglasna: uz iole veću izlaznost vlast nema šanse da ostvari povoljan rezultat. Osim toga, diskurs o destabilizaciji Crne Gore na dan izbora može predstavljati i pripremu terena za moguća postupanja vlasti koja nijesu u skladu sa zakonom, a u zavisnosti od procenta izlaznosti i ostalih pokazatelja. U svakom slučaju, postavlja se pitanje: ako zaista postoje neka operativna saznanja o datim stvarima, kako to da ovih dana niti jedno lice nije osumnjičeno niti privedeno za navodno pripremanje nereda? Upravo nam ta činjenica jasno govori da su sve navedene teze o izazivanju haosa od strane nekih opozicionih struktura u potpunosti bez osnova - primećuje Vukićević.

I opozicija i Crkva poručile da na izborni dan neće pozivati narod na ulice.

- Crkva je pozvala narod da ne organizuje bilo kakve šetnje tokom izbornog dana. Evidentno je da opoziciji ne odgovaraju bilo kakvi neredi tokom dana glasanja, jer oni mogu ugroziti procenat izlaznosti, tj. izvesnu i od svih očekivanu pobedu. Jasnim i javnim oglašavanjem opozicije mislim da je celokupnoj javnosti kristalno jasno da bilo kakvo izazivanje nestabilnosti tokom izbornog dana može proisteći samo od strane trodecenijskog režima - jasan je Vukićević.

On poziva građane da sačuvaju smirenost i strpljenje i da ne odgovaraju na bilo koju vrstu provokacije koja bi se mogla odigrati na izborni dan.

(Glas javnosti/Sputnjik)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR