Glas Javnosti

Tas prevagnuo, mač presekao, pravda zadovoljena: Srbin dobio Crnu Goru pred Evropskim sudom za ljudska prava!

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Evropski sud za ljudska prava doneo je odluku u korist državljanina Srbije Ilije Nešića u sporu protiv Crne Gore, uz potpuno prihvatanje navoda iz Nešićeve tužbe.

Njemu, po presudi ovog suda, Crna Gora mora da vrati pravo vlasništva na imovinu koja mu je ranije bez naknade oduzeta.

Nešić, iz Krašića kod Tivta, tužbu je podneo nakon što mu je država pre 11 godina nezakonito uskratila svojinska prava nad njegove dve parcele na obali mora u tom delu Boke.

Da je praksa Vlade Crne Gore nezakonita i da država ne može da oduzima imovinu bez naknade, potvrdio je za podgoričke Vijesti advokat Zoran Miljanić, koji smatra da će ova presuda u potpunosti promeniti sudsku praksu kada su u pitanju ovakvi i slični predmeti, kao i dovesti do izmene propisa koji regulišu ovu materiju.

Evropski sud je, kaže, ovde zauzeo stav „o nejasnoći relevantnog zakona“ u Crnoj Gori.

- Evropski sud za ljudska prava potvrdio je stavove Advokatske kancelarije ‘Miljanić’ da nema prelaska privatne u državnu svojinu bez odgovarajućeg pojedinačnog pravnog akta, kao i plaćanja odgovarajuće naknade, rekao je Miljanić.

Nešić, koji je srpski državljanin, još 1980. godine je od drugih fizičkih lica legalno kupio dve parcele na obali u Krašićima, ukupne površine 349 kvadrata.

Kao i većini drugih ljudi, koji su bili legalni vlasnici zemljišta na morskoj obali, i Nešiću je država Crne Gora u međuvremenu, pozivajući se na Zakon o morskom dobru iz 1992. i Zakon o državnoj imovini iz 2009. formalno oduzela imovinu, upisavši se na parcele na morskoj obali kao vlasnik, a Nešiću je ostavila pravo korišćenja nekretnina.

Sve to država je uradila bez donošenja pojedinačnog pravnog akta — rešenja o eksproprijaciji Nešićeve privatne imovine i isplate zakonom predviđene naknade za eksproprijaciju.

Nešić je pre 11 godina krenuo u dugotrajan i isrcpljujući sudski proces protiv države Crne Gore, a nakon što se čak i Ustavni sud izjasnio negativno po njegovu žalbu u februaru 2016., Nešić se obratio sudu u Strazburu.

Evropski sud je u presudi naveo da je Nešić bio zakoniti vlasnik tog zemljišta i da mu je upisivanjem tih nekretnina na državu kao vlasnika, što su prethodno podržali svi crnogorski sudovi, oduzeta njegova imovina, prenosi Tanjug.

S obzirom na to da srpski državljanin nije ispostavio odštetni zahtev, Evropski sud mu ga nije ni dodelio, ali je obavezao državu Crnu Goru da mu u roku od tri meseca nadoknadi 5.400 evra troškova koje je imao pred domaćim i sudom u Strazburu.

Advokat Miljanić ističe da za njihovu kancelariju veliku profesionalnu satisfakciju predstavlja trijumf u Strazburu.

(Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR