Glas Javnosti

Sveštenik Zeković povodom litije u Baru: 'Nastavak progona SPC, njenog sveštenstva i vernog naroda od strane crnogorskog režima!'

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

Sveštenik Slobodan Zeković u izjavi koju je u petak dao barskoj policiji, kazao je da litija ulicama Bara nije bila planirana ni pripremana, te da su sveštenici u tom gradu poslednjih desetak dana dobijali pozive od građana koji su se interesovali za održavanje litije.

Protiv Zekovića policija je podnela krivičnu prijavu, jer je osumnjičen da je počinio krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

U Baru je u četvrtak nakon večernje službe u hramu Svetog Jovana Vladimira održana litija, na kojoj je bilo više stotina građana. Prema Zekovićevim rečima unutar hrama Svetog Jovana Vladimira bilo je oko 200 građana i isto toliko u dvorištu uz poštovanje fizičke distance.

Zeković je rekao da je tokom molebana prolazio kroz narod, te da je zahtev prisutnih bio da se održi litija. Procenio je da postoji realana mogućnost da veći dio građana krene samostalno u litiju, te je smatrao kao najodgovorniji potez da do kraja budu sa narodom i ne dozvole da bilo ko samostalno bez poziva sveštenika povede narod ulicama Bara.

U izjavi policiji Zeković je rekao da je u sredu tražio sastanak sa načelnikom barske policije Veselinom Magovčevićem i komandirom stanice Predragom Buškovićem. Na sastanku ih je obavestio da postoji mogućnost i ako litija nije organizovana i planirana, da dobar deo građana poštujući tradiciju samostalno krene u litiju.

Kazao je da ih je obavestio da će on i ostali sveštenici u tom slučaju biti prinuđeni da budu uz narod kako bi cela situacija bila pod kontrolom.

On je rekao da je u četvrtak, kada je na osnovu situacije u hramu i oko hrama procenjeno da je teško izbeći prolazak naroda kroz litiju, otišao kod Magočevića i Buškovića koji su se, prema Zekovićevim rečima, nalazili kod benzinske pumpe preko puta hrama i obavestio ih da će na insistiranje naroda krenuti u litiju.

Kazao je da ih je obavestio detaljno o putanji kojom će litija proći, a da je ta putanja, kako kaže, tri puta kraća od uobičajene.

-Tako da konstatacija službenika policije da ovaj molitveni hod njima nije najavljen nije tačna- rekao je Zeković.

Kazao je da je, obzirom da je policija u dva navrata u toku dva dana bila obaveštena o mogućem polasku litije kao i o trasi kretanja iste, profesionalna i moralna obaveza policajaca koji su celom putanjom pratili litiju, među kojima su bili Magočević i Bušković bila da osiguraju bezbednost okupljenih građana.

Dodao je je da je po povratku sa litije lično preko razglasa pozvao sve prisutne da se u miru raziđu svojim kućama što su i učinili.

Zeković je dodao da je dezinformacija da je Amfilohije dao blagoslov za litiju.

Zeković je takođe kazao da postupanje policije i ostalih nadležnih institucija u četvrtak kako u toku održavanja same litije tako i posle do kasno u noć kao i njegovo saslušavanje u prostorijama CB Bar “predstavljaju otvorenu diskriminaciju i nastavak sistematskog progona Srpske Pravoslavne Crkve, njenog sveštenstva i vernog naroda od strane aktuelnog režima u Crnoj Gori.”

-Brojne odluke NKT-a su upravo i donete u funkciji sistematskog progona Srpske pravoslavne Crkve, njenog sveštenstva i vernog naroda od strane aktuelnog režima u Crnoj Gori. Brojne odluke NKT-a su upravo i donete u funkciji nastavka progona Srpske Pravoslavne Crkve i na najgrublji način se zloupotrebljavaju od nadležnih institucija. Kao dokaz da se radi o diskriminaciji navodim celodnevne manifestacije i javna okupljanja u Baru i drugim gradovima Crne Gore koje su održana 21.05.2020. godine povodom proslave dana nezavisnosti Crne Gore. I ako su toga dana u Baru i drugim gradovima održana javna okupljanja i druge manifestacije koje su trajale od jutra do kasnih večernjih časova, niko od organizatora i učesnika tih javnih okupljanja nije procesuiran i ako se radilo o otvorenom kršenju propisanih mera NKT-a koje su tada bile neuporedivo strožije nego dana 04.06.2020. godine. Zbog ovakvog postupanja policije i drugih nadležnih institucija bićemo primorani da zatražimo zaštitu od međunarodnih institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda- rekao je Zeković.

(Izvor: Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR