Glas Javnosti

SPREMAJU SE NOVE LITIJE U CRNOJ GORI: Pregovori bi bili poniženje

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Mitropolija crnogorsko - primorska Srpske pravoslavne crkve najavljuje nove litije širom Crne Gore, uz pridržavanje svih neophodnih zdravstvenih mera i van domena zloupotrebe od strane bilo koje političke stranke.

- Pregovori u narednim danima, a nakon ovako ignorantskog stava Vlade u prethodnom periodu, bili bi ponižavanje i zloupotreba ove važne teme u nečije stranačke svrhe - rekao je Gojko Perović, rektor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju.

Mitropolija crnogorsko-primorska je dala vlastima rok do Petrovdana da nastave dijalog oko spornog Zakona o slobodi veroispovesti, ali predstavnici vlasti nisu odgovorili na ponudu.

- Sa žaljenjem konstatujemo da, posle dva meseca od naše inicijative, nismo udostojeni nikakvog, makar i formalnog, odgovora. Ali nismo iznenađeni takvim postupkom Vlade. Puna su im usta dijaloga, a jedino što umeju i što im odgovara je – monolog - poručio je Perović.

On je dodao i da je Mitropolija upravo na to ukazala predstavnicima najstarijih evropskih demokratija sa kojima se, kao Crkva, susrela ovih dana.

Perović je poručio da se Crkva ne inati, „niti uslovljavamo, niti uzvraćamo istom merom“, nego u duhu elementarnog sekularizma smatramo da bi svaka priča o pregovorima, od sada pa do kraja predstojećih a raspisanih i najavljenih izbora – bila neumesna”.

„Nezadovoljni ovakvim odnosom Vlade, u vrlo dogledno vreme nastavljamo svoj građanski protest i molitveni sabor, ne kršeći zdravstvene mere. To ćemo činiti izvan svakog dometa političke zloupotrebe bilo koje stranke, kao sto smo činili i do sad“, poručio je Perović.

(Izvor: Borba/ Sputnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR