Glas Javnosti

СПЦ спремила приговоре на спорни закон: Иницијатива ускоро пред Уставним судом

Crna Gora
Autor: in4s.net/foto: wikipedia

Формулисањем и предајом иницијативе за оцјену уставности контроверзног закона почеће нова фаза борбе СПЦ и грађана Црне Горе за одбрану своје цркве и светиња. Епархијски савјет је најавио акцију пред Уставним судом, а занимљиво је и да су на исти пут Цркву упућивали и представници власти

Правни тим Митрополије црногорско-приморске и осталих епархија Српске цркве у Црној Гори написао је текст иницијативе за оцјену уставности Закона о слободи вероисповести – потврдио је у сриједу члан овог тијела адвокат Драган Шоћ. Захтев ће Уставном суду бити предат пошто буде окончан процес потребне верификације пред црквеним органима.

Текст постоји, али постаће званичан тек кад га одобре одређена црквена тијела. Од тога зависи када ће бити формално упућен Уставном суду – објашњава Шоћ, преносе „Новости“
Формулисањем и предајом иницијативе за оцјену уставности контроверзног закона почеће нова фаза борбе СПЦ и грађана Црне Горе за одбрану своје цркве и светиња. Епархијски савјет је најавио акцију пред Уставним судом, а занимљиво је и да су на исти пут Цркву упућивали и представници власти. Уставни суд по закону може и сам, према службеној дужности, покренути поступак, уколико постоји сумња да је закон противан највишем правном акту државе.

Највиша правосудна инстанца, према многим оцјенама, врло брзо постаће мјесто на коме ће се одредити будућа судбина спорног закона. Пуно је гласова у прилог тези да на његове чланове кључни утицај има владајућа странка, мада не недостаје ни аргумената који кажу да спорни закон, због небројених мањкавости, на овој инстанци – нема шансе да преживи.

Управо у збиру ових чињеница скицира се и могућа стратегија режима за излаз из политичко-правног ћорсокака у коме се нашао. Једна од спекулација, која није без основа, указује да власти заправо одговара да највиша инстанца спорни закон обори и врати га „на поправни“ парламенту. Тиме би народни гнев био донекле амортизован, власт би показала да поштује институције, а владајућа партија купила би и време за консолидацију уздрманих редова. У истом пакету било би и отварање каквог-таквог дијалога са Црквом о њеном положају и правном статусу имовине, што је језгро званичног става Европе, али и америчког Стејт департмента. Једна од опција је, наравно, да и Уставни суд заузме режимски став афирмисан током одбране Закона о слободи вероисповести и тако овери почетак његове практичне примене.

Према мишљењу адвоката Митрополије црногорско-приморске Далибора Каварића, контроверзни закон упркос противљењу стотина хиљада грађана – већ се примјењује.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR