Glas Javnosti

SKANDAL DPS-A! Milo Đukanović umesto da preda vlast kreće u formiranje Vlade, međunarodnoj zajednici poručuje da ćuti!

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Ðukanovića saopštila je danas da je spremna za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima o formiranju nove vlasti i pozvala međunarodnu zajednicu da ćuti kao što je to činila i do sada kad je reč o mešanju susedne države I Crkve u izborni proces u Crnoj Gori.

To je saopšteno nakon sinoć održane sednice stranačog Predsedništva, kojom je predsedavao Ðukanović, a na kojoj su analizirani rezultati parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta.

Navode da su ostvareni izborni rezultati DPS “ispod očekivanja”, ali da je ta stranka, ipak, “pojedinačni pobednik” prooteklih izbora.

"Takav rezultat je utoliko značajniji, jer je ostvaren u uslovima pandemije COVID 19 i njenih posledica, nezabeležene propagandne kampanje iz susedstva i njenih lidera, i otvorenog učešća Srpske pravoslavne crkve što je nezabeleženo u izbornim procesima u modernoj Evropi”, što, kako kažu, nažalost nije naišlo na osudu međunarodne zajednice.

Poručuju da ih izborni rezultat nije pokolebao u odlučnosti da se na političkom terenu i političkim sredstvima bori za odbranu svojih strateških ciljeva.

Proces konstituisanja nove parlamentarne i izvršne vlasti, kažu, nastaviće razgovorima partija i koalicija koji treba da rezultiraju dogovorom onih čiji su programski ciljevi najsličniji, kako bi obezbedili parlamentarnu većinu za formiranje vlade.

DPS je, ističu, spremna za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima, pre svega partijama sa kojima je i do sada konstituisala parlamentarnu većinu.

“Imajući u vidu opasnost koja se nadvila nad Crnom Gorom, DPS će svoj partijski interes u najvećoj mogućoj meri podrediti opštem interesu svih patriotskih snaga da se sačuva samostalnost Crne Gore, naš identitet, naš evroatlantski put, vrednost antifašizma i naš međunacionalni suživot".

Poručuju i da DPS nema o čemu da razgovara sa onima koji su na ovim izborima, kako navode, “pomešali veru i politiku”, koji Crnu Goru “vraćaju u prošlost i “truju velikosrpskim nacionalizmom u kome nema mesta ni za crnogorsku državu, ni za crnogorsko ime”.

Upozoravaju da je velika odgovornost na onima koji su u situaciji da presudno utiču na dalji tok političkih događaja u Crnoj Gori.

“Od njihove odluke ne zavisi sudbina ni jedne partije, niti bilo kog političara. Od njihove odluke zavisi sudbina Crne Gore”.

Od međunarodne zajednice, ističu, očekuju da, kako kažu, ostane dosledna ii da ćuti, kao što je to činila osam meseci na, “besprizorno mešanje druge države u izbore u Crnoj Gori i na nezabeležen uticaj crkve na politiku”.

Međunarodna zajednica, ističu, treba da prepusti da ovu odluku donesu crnogorski politički subjekti.

“Crna Gora neće dozvoliti da joj se nakon jednog veka ponovi istorija, u kojoj je jednom bila moneta za potkusurivanje ključnih zemalja i njihovih interesa na Balkanu", navodi se u saopštenju i dodaje da će sednica GO DPS biti održana u petak 4. septembra.

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR