Glas Javnosti

Samo složna OPOZICIJA može da odgovori aktuelnoj crnogorskoj vlasti i sruši Mila

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

Opozicija u dilemi kako da nastupi na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima. Vladislav Dajković: Treba da se ugledamo na Carevića iz Budve i Šćekića iz Berana

SAMO zajedno opozicija u Crnoj Gori može da odgovori aktuelnoj vlasti na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima. Po oceni političkih analitičara, usitnjena, posvađana i podeljena opozicija ide naruku Demokratskoj partiji socijalista i njenim koalicionim saveznicima.
 

- Opoziciji nije preostalo mnogo vremena. Izbori su na vratima, a poznajući tehnologiju vladanja DPS-a, smatram da su oni odavno spremni i sasvim sigurno ove letnje dane provode na terenu unapred kupujući glasove - kaže, za "Novosti", Vladislav Dajković, opozicioni aktivista. - Opozicija ne mora da izmišlja model kako izaći na crtu DPS-u. Dovoljno je da se ugledaju na Marka Carevića iz Budve ili Dragoslava Šćekića iz Berana, odnosno na ujedinjenu opoziciju u tim opštinama. Ako kanimo pobediti tridesetogodišnji režim Mila Đukanovića, već sada svi opozicioni lideri moraju sesti za sto i bez sitnih partijskih interesa definisati prioritet svih prioriteta - zajedničku opozicionu listu, ili barem dve liste, pojačane i nezavisnim ličnostima koje mogu motivisati i ono uspavano biračko telo.

On smatra da bi sve preko toga dovelo do skretanja fokusa, odnosno bilo bi pogubno i dovelo bi do međusobnog opozicionog ratovanja i borbe za mandat više.

- To nam govori iskustvo iz pređašnjih izbornih ciklusa - dodaje Dajković, i zaključuje: - Ujedinjena opozicija ruši Mila!

Za Demokratski front sporni su uslovi za održavanje novih parlamentarnih izbora koji, kako tvrde - ne postoje. Poseban problem je birački spisak. U ovom političkom savezu tvrde da postoji 53.000 takozvanih fantom birača, što je minimum deset poslaničkih mandata, što znači da je DPS već na startu izbornog dana u velikoj prednosti. I oni su za svaki dogovor sa opozicionim partijama koji bi doveo do smene vlasti.

Socijalistička narodna partija takođe je spremna da sarađuje sa ostatkom opozicije.
- U besudnoj zemlji dalek je put do fer izbora, i upravo zbog toga bojkot ne bih isključio. Naš cilj je normalna politička utakmica u fer uslovima, bez koverti, snimaka, fantoma - kazao je lider SNP Vladimir Joković.

Predsednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović saopštio je da je trenutno političko stanje vrlo teško po crnogorsku opoziciju i poručio da opozicioni lideri moraju biti spremni na hitne, racionalne i hrabre odluke.

- Opoziciji treba kvalitetan sastanak i brza odluka o izborima - kazao je Danilović.
U trenutku kada opozicija pokušava da se sabere, počasni predsednik SDP Ranko Krivokapić "kopa" po nacionalnim podelama, koje su, kako tvrdi, nametnute spolja, indirektno optužujući Srbiju.

- One su logičan iskaz velikodržavne politike koja se nikada nije pomirila sa Crnom Gorom kao državom, njenim milenijumskim trajanjem pod tri državna imena - Duklja, Zeta i Crna Gora, Crnogorcima kao samosvojnim narodom čije postojanje nikada nisu prestali da negiraju, kroz i danas javne uvrede koje niti jedna demokratska država ne bi trpela - poručio je Krivokapić.

IZBORI DO KRAJA SEPTEMBRA?

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović veruje da će parlamentarni izbori biti održani na jesen - do kraja septembra.

- Pokušaćemo da dođemo do prihvatljivog datuma za većinu, datuma koji je u granicama ustavne obaveze. A da li će to biti krajem avgusta, početkom ili krajem septembra, videćemo - rekao je Đukanović.

izvor: novosti.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR