Glas Javnosti

SAMI BEZ IGDE IKOGA: Drugi čin političkog fijaska u režiji Đukanovićevog režima

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Nedavno je, početkom juna t.g, na poziv predsednika crnogorske Skupštine Ivana Brajovića održan sastanak kojem je, prema Brajovićevim zamislima, trebalo da prisustvuju i o uslovima za održavanje parlamentarnih izbora diskutuju predstavnici svih parlamentarnih stranaka.

Međutim, kao što je poznato, na pomenutom sastanku su se pojavili jedino čelnici vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), predvođeni njenim predsednikom i apsolutnim gospodarom Crne Gore Milom Đukanovićem, te marionetskih koalicionih partnera DPS, uključujući Brajovića kao lidera satelitskih Socijaldemokrata (SD), dok sastanku nije prisustvovao NIJEDAN predstavnik opozicije.

Ipak, Đukanoviću kao da to nije bilo dovoljno, pa je za 16. jun t.g. zakazao novu rundu “konsultacija” o izbornim uslovima. Pritom, da se novom sastanku smeši sudbina prethodnog svedoči to da su sastanak sa Đukanovićem odbili čelnici svih relevantnih opozicionih stranaka – Demokratskog fronta (DF), Demokratske Crne Gore (Demokrate), Ujedinjene reformske akcije (URA), Demokratskog saveza (DEMOS) i Socijalističke narodne partije (SNP), dok se po ovom pitanju za sada dvoumi jedino rukovodstvo Socijaldemokratske partije (SDP), mada se može postaviti opravdano pitanje da li je, s obzirom na toliko puta pruženu ruku spasa Đukanovićevom režimu, uopšte reč o opozicionoj stranci.

Iz navedenog proizlazi da će se sastanak koji je inicirao Đukanović, baš kao i prethodnog puta, pretvoriti u farsu i svojevrsni “unutrašnji dijalog” crnogorskog režima sa samim sobom, gde će Đukanović moći da o izbornim uslovima diskutuje sa svojim saučesnicima u otimanju bogatstava Crne Gore od sopstvenih građana, bez predstavnika političkih snaga koje, s obzirom na razvoj političkih prilika, sasvim izvesno predstavljaju realnu političku većinu u Crnoj Gori.

Naravno, zanimljivo je videti i šta će o ovoj lakrdiji imati da kažu predstavnici EU, koji konstantno na rečima podržavaju suštinsku demokratizaciju crnogorske politike i društva, dok na delu to najčešće budu samo prazne floskule, bez ikakvog konkretnog sadržaja. Da li će i ovog puta zažmuriti na bezočne zloupotrebe državnih resursa, na određivanje izbornih uslova tako da to bude “trka” koja favorizuje samo DPS i njene satelite, dok ostalima stavlja okove na noge, na bahato trošenje državnih sredstava na skupocene satove, odela, druženja sa raznoraznim “starletama” u hotelima fantomskih poslovnih partnera i omiljenih režimskih “kontroverznih biznismena”, na ukradene milione i milijarde koji čuče na računima širom belog sveta, bez izgleda da ikada više budu vraćeni u Crnu Goru?

Prisetimo se na ovom mestu Đukanovićeve izjave da je svojevremeno, u kontekstu insistiranja na održavanju referenduma o nezavisnosti Crne Gore, bio izložen pritiscima nekadašnjeg visokog predstavnika EU za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Havijera Solane, koji mu je navodno stavio do znanja da postoje određene, po Đukanovića izuzetno neprijatne činjenice, koje bi mogle rezultirati i pokretanjem istraga protiv njega. Međutim, danas je očigledno da je Solana, koji se već odavno ne nalazi na pomenutoj funkciji, u takvim pritiscima bio usamljen, jer je Đukanović i dalje u sedlu, čvrsto pritegnutom za grbaču građana Crne Gore…

Imajući sve to u vidu, može se s pravom reći da će na predstojećim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koji će, kako stvari stoje, umesto u oktobru t.g. biti održani u ranijem terminu, verovatno krajem avgusta ili početkom septembra (sve u cilju umanjivanja očekivanih katastrofalnih posledica ovogodišnje turističke sezone, kao glavnog izvora prihoda, na rejting DPS), na velikom ispitu, osim crnogorskog režima, biti i međunarodne instance koje pretenduju na status čuvara demokratskih tekovina i vrednosti, u prvom redu EU. A predstavnici crnogorske opozicije su, odbijanjem da učestvuju na potemkinovskim sastancima u režiji Đukanovićevog režima, svoj ispit već položili.

(Izvor: Nacionalist)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR