Glas Javnosti

Ruski patrijarh Kiril: Crna Gora da zaustavi progon SPC; Ne može predsednik da stvara svoju Crkvu!

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

Patrijarh Kiril apelovao je na vlasti u Crnoj Gori da zaustave progon Srpske pravoslavne crkve.

Apelovao je da ukinu zakon o slobodi veroispovesti koji je, kako se navodi, uneo razdor u crnogorsko društvo i odustanu od pokušaja da, umesto SPC, stvaraju drugu crkvenu strukturu.

U poruci objavljenoj na satu Moskovske patrijaršije navodi se da ”vladar sekularne države ne može da stvara crkvu i da nema i ne može ni da bude opravdanja za atak države na nacionalne svetinje koje čuva Crkva”.

Poredeći aktuelnu situaciju u Crnoj Gori sa Ukrajinom, patrijarh moskovski ukazuje da je ta “avantura samo produbila raskol i donela patnju milionima pravoslavnih Ukrajinaca”.

Kiril kaže da je -sa bolom čuo za zbivanja u Crnoj Gori u kojima se vrši masovni i strahoviti progon kanonske pravoslavne crkve-.

Navodi da je Zakon o slobodi veroispovesti usvojen pre pola godine diskriminatorski i da ima za cilj nacionalizaciju crkvene imovine, u prvom redu crkava i manastira.

Ukazujući na nameru crnogorskih vlasti da, uz pomoć lokalnih raskolnika stvore novu tzv. “autokefalnu crkvu”, patrijarh Kiril ističe da pritisak na vernike SPC neprestano raste.

Dodaje da su litije pokazale da vernici više, kako navodi, “ne mogu i ne žele to da trpe”.

Navodi da je nepoštovanje i ponižavanje sveštenstva od crnogorskih vlasti postalo pravilo u zemlji koja je, kako ističe, kao država nastala zahvaljujuci Crkvi i u kojoj je vekovim vladika bio nosilac ne samo crkvene, nego i sekularne moći.

Kiril je osudio hapšenja vladika, sveštenstva i vernika, kao i proterivanje nekih crkvenih službenika iz Crne Gore, uz porku da oni ne kriju da je za njih sudbina Crkve i njene imovine najvažnije pitanje.

-To je iznad svih zakona i odredaba. Stotine lekara i vojske, nastavnika i pravnika izražava podršku Crkvi, koja je suočena sa diskriminacijom-, navodi se u poruci.

Kiril kaže da njegove molitve idu ka sveštenstvu i vernom narodu u Crnoj Gori, uz poruku da to jedinstvo niko ne može poljulja i da progon neće moći da sruši čvrstu volju ljudi da brani sveto pravoslavlje.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR