Glas Javnosti

Riba koja živi u Jadranu može da izazove halucinacije koje traju i po tri dana: Pre nego što je poručite od konobara tražite jednu stvar

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Neke priče govore da su ovu ribu već jeli Rimljani upravo sa ciljem da iskoriste njene „nuspojave“. A skoro smo sigurni da je već bila na vašem tanjiru.

O kojoj ribi pišemo?

O salpi.
To su ribe sa malom glavom, malim ustima i stisnutim ravnim telom srebrnosive boje. Na telu imaju desetak prepoznatljivih žućkastih pruga.

U proseku su velike do oko 30 centimetara i teške do jednog kilograma. To je prilično dobro zastupljena riba u Jadranskom moru, gde plivaju u velikim jatama.

Salpe imaju još jednu osobinu koja je mnogima nepoznata. Oni mogu delovati kao droga. Inače je to vrlo retka pojava. Negde je pisalo da je šansa da se to doživi velika kao i šansa da vas napadne ajkula. O čemu se radi? Neki delovi ove ribe mogu izazvati halucinacije i noćne more koje traju i do tri dana. 

Studija iz 2006. sugerisala je da ovo stanje može biti uzrokovano određenom vrstom toksičnog fitoplanktona koji raste na morskoj travi (i kojom se salpe hrane).

Ovo stanje izazivaju samo pojedini delovi ove ribe (unutrašnji organi, uglavnom jetra) i češće se javlja u određenom periodu (jesen).

Iznenađujuće, salpa uopšte nije jedina riba sa ovakvim ‘efekatima’, ali jedenje na način na koji smo navikli u Evropi (uglavnom dobro očišćena riba) je skoro garancija da halucinacije nećete iskusiti.

Dakle, od konobara samo zatražite da je dobro očiste i ne morate da brinete.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR