Glas Javnosti

REKORDNA CENA GORIVA: Četrnaesto poskupljenje u 2021. godini, pogledajte koliko sada košta litar benzina

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Od utorka u Crnoj Gori cena litar benzina koštaće 1,5 evro što je do sada nezapamćeno. Ovo će biti 14. poskupljenje goriva od početka godine.

Državni sekretar za energetiku Marko Perunović potvrdio je da će od utorka litar dizela u Crnoj Gori koštati 1.33 evra, a benzina 1.46 i 1.5 evra.

- Cene goriva će rasti sve dok bude rasla cene sirove nafte na svetskoj berzi, ili dok ne dođe do promene akcizne politike, kazao nam je Perunović. On je mišljenja da je velika greška što Crna Gora nema definisane rezerve nafte u skladištima, kako bi i na taj način mogla da utiče na cenu goriva.

Cene naftnih derivata u Crnoj Gori među najvećim su u regionu, a gorivo u Crnoj Gori je skuplje i od brojnih država EU

 

Polovinom oktobra održani su protesti u Podgorici zbog visokih cena goriva. Iz Socijaldemokratske partije su tada saopštili da imaju podršku svih partija za smanjenje akciza na gorivo.Pozvali su predsednika Skupštine Aleksu Bečića da što pre sazove sednicu, na kojoj bi se raspravljalo o Zakonu koji će regulisati tu oblast. 

Član predsedništva SDP-a Mirko Stanić kazao je da su se okupili ispred Ministarstva, kako bi poslali poruku ministru Milojku Spajiću da postojeće stanje sa cenama goriva nije održivo. 

Sa protesta je poručeno da ovako visoke cene goriva utiču na standard građana i utiču na cene prevoza i prehrambenih proizvoda. Od 10 evra koje građanin sipa u rezervoar, šest evra ide državi za akcize i PDV, a samo četiri evra je stvarna cena goriva. 

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR