Glas Javnosti

Ратни ветерани из региона на комеморацији у Пријепољу: Сећање на убијене отете из воза у Штрпцима

Crna Gora
Autor: in4s.net/foto: Pixabay

Комеморација ће се одржати у Пријепољу 27. фебруара са почетком у 14.00 сати

На позив Општине Пријепоље, као организатора комеморације, ратни ветерани из региона учествоваће у мимоходу ћутње и комеморацији страдалима из воза у Штрпцима, која ће се одржати у Пријепољу 27. фебруара са почетком у 14.00 сати.

Мировна организација Центар за ненасилну акцију, са уредима у Сарајеву и Београду, од 2008. године организује посјете групе ратних ветерана из Хрватске, Србије и БиХ местима страдања цивила и војника током посљедњег рата те званичним комеморацијама страдалим које организују локалне и државне власти и удружења жртава.

У Пријепољу се одржава комеморација поводом 27 година од злочина у Штрпцима када су припадници паравојне формације „Осветници“, предвођени Миланом Лукићем и Небојшом Ранисављевићем, из воза 671 на прузи Београд – Бар у мјесту Штрпци, отели двадесет путника несрпске националности, грађана тадашње Савезне Републике Југославије, које су потом убили код Вишеградске Бање, на територији Босне и Херцеговине (БиХ).

Убијени су били грађани Пријепоља, Бијелог Поља, Београда и Подгорице. Најстарија жртва имала је 59, а најмлађа 16 година. До данас су пронађени посмртни остаци само четири жртве, док се за осталим и даље трага.

Милан Лукић правоснажно је осуђен за ратне злочине у Вишеграду у БиХ, на доживотну затворску казну пред Трибуналом за ратне злочине у Хагу, 2012. године, а крајем 2019. Тужилаштво БиХ подигло је против њега оптужницу за злочин у Штрпцима. За овај злочин до сада су правоснажно осуђени Небојша Ранисављевић и Мићо Јовичић.

Небојша Ранисављевић је пред Вишим судом у Бијелом Пољу (Црна Гора) 2003. године на казну затвора у трајању од 15 година. Мићо Јовичић, против кога је вођен поступак пред Судом БиХ, признао је кривицу и осуђен је на казну затвора у трајању од пет година.

Пред Судом Босне и Херцеговине у току је суђење десеторици оптужених. На сједници одржаној 1. октобра 2018. године, Виши суд у Београду је потврдио оптужницу против Гојка Лукића, Љубише Васиљевића, Душка Васиљевића, Јована Липовца и Драгане Ђекић. Иако је неколико директних извршилаца осуђено, још се не знају имена оних који су наредили и организовали овај злочин.

Чланови породица жртава злочина у Штрпцима, због законског оквира у Србији, још увијек немају статус цивилних жртва рата.

„Присуством комеморацији у Пријепољу желимо показати да су бивши борци друштвена скупина која поседује висок степен кредибилитета и потенцијала за рад на пољу изградње мира управо зато што су непосредно, често на веома суров начин, искусили рат на сопственој кожи. Желимо овим радом јачати слику бивших бораца као градитеља мира који је потреба огромне већине људи на овим просторима, па тако и огромне већине ветерана и њихових породица“, наводи се у саопштењу.

Такође, додају, присуством комеморацији бивши припадници Хрватске војске (ХВ-а), Хрватског Вијећа обране (ХВО-а), Армије Републике Босне и Херцеговине (Армије РБиХ), Војске Републике Српске (ВРС-а), Војске Југославије (ВЈ) и Југословенске народне армије (ЈНА) послаће позив надлежним да се учине додатни напори како би се пронашли посмртни остаци свих страдалих и процесуирали сви који су имали удјела у овом злочину.

Ветерани из региона у организацији Центра за ненасилну акцију Сарајево/Београд до сада су присуствовали комеморацијама у БиХ, у Горњем Вакуфу, на Коти 715 код Завидовића, Стогу код Возуће, Новом Граду/Босанском Новом, Санском Мосту (Храстова Главица), Сијековцу код Брода, Лаништима код Брчког, Трусини код Коњица, Ступном Долу код Вареша, Ахмићима у Витезу, Грабовици код Мостара, Скеланима код Сребренице; у Србији у Грделичкој клисури код Лесковца, Варварину код Крушевца, Алексинцу, те у Хрватској у Пакрацу, Вариводама и Гошићу код Книна.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR