Glas Javnosti

Rast cene kvadrata u Crnoj Gori: Investicioni bum ili stabilna budućnost?

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Faktori koji utiču na formiranje cena nekretnina uključuju ponudu i potražnju, političku stabilnost, ekonomski razvoj i globalne ekonomske prilike.

Tržište nekretnina u Crnoj Gori doživelo je značajan rast cena u protekle dve godine, premašujući 40% povećanja, što pokazuje kako je tržište postalo dinamično i sve privlačnije investitorima. Cene kvadratnog metra stanova u novogradnji kreću se u širokom rasponu, od 1.300 do 11.000 evra, zavisno od lokacije i luksuznosti nekretnine. Ovaj rast odražava se i u povećanju prosečnih cena po gradovima, sa posebnim naglaskom na primorske regije i glavni grad Podgoricu.

U Podgorici, interesovanje za kupovinu nekretnina najizraženije je u urbanim i modernim delovima grada, dok su u primorskim regionima cene varirale u zavisnosti od specifičnosti lokacije i ponude luksuznih kompleksa. Severne regije poput Kolašina i Žabljaka takođe su doživele porast cena, pokazujući da interesovanje za investiranje u nekretnine nije ograničeno samo na obalne gradove.


Faktori koji utiču na formiranje cena nekretnina uključuju ponudu i potražnju, političku stabilnost, ekonomski razvoj i globalne ekonomske prilike. Takođe, povećanje broja stranih investitora koji dolaze u Crnu Goru radi ostvarivanja prava na boravak i rad kroz kupovinu nekretnina ili osnivanje kompanija ima značajan uticaj na tržište.

Procedura kupovine nekretnina za strance podrazumeva dobijanje boravišne dozvole, što im potom omogućava prava kao i domaćim državljanima prilikom kupovine. Iako je tržište nekretnina u Crnoj Gori privlačno za investicije, važno je obaviti detaljno istraživanje i konsultovati se sa stručnjacima kako bi se izbegli potencijalni rizici.

Nekretnine se pokazuju kao otporne na recesiju, nastavljajući da rastu u vrednosti uprkos ekonomskim krizama. Ponuda stanova je raznolika, prilagođena različitim potrebama i zahtevima, čineći investiciju u nekretnine u Crnoj Gori potencijalno profitabilnom odlukom.Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR