Glas Javnosti
posta

RASPOP MIRAŠ SE MALO ZANEO: Direktor nevladine organizacije CPC poslao pismo Bajdenu, sadržina će vas oduševiti

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Mitropolit nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo je 1. februara uputio pismo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu kojem se požalio i zatražio pomoć zbog, kako tvrdi, povrede prava vernika i sveštenstva ove crkve i nacionalnoj asimilaciji i preuzimanju objekata i kulturnog blaga Crne Gore od Srpske pravoslavne crkve.

On u pismu kaže da veruje da će SAD naći put i način da pomogne državi saveznici i verujućem narodu crnogorskom da ostvari svoja temeljna ljudska i verska prava.

U opširnom pismu nepriznati mitropolit Mihailo piše američkom predsedniku o navodnom brutalnom kršenju prava verujućih Crnogoraca, kako navodi, gaženjem Ustava i zakona Crne Gore i diskriminacijom kojoj su izloženi vernici nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve zbog koncepta "državne religije" koji "nova crnogorska vlast pokušava da uspostavi, od izbora 30. avgusta 2020. godine, preko Srpske pravoslavne crkve, koju Mihailo naziva "Crkvom Srbije" i zvaničnog Beograda.


- Napominjem da je samo od 1860. do 1910. godine država Crna Gora podigla 12 manastira, sagradila 163, a obnovila 112 crkava za potrebe Crnogorske pravoslavne crkve, koje su sada u posedu Crkve Srbije (SPC) - navodi Mihailo, prenosi podgorička Pobjeda.

On tvrdi da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori i , kako navodi, državne i paradržavne strukture Srbije rade sve da onemoguće pravo na postojanje Crnogorske pravoslavne crkve i osujeti njene službe za potrebe pravoslavnih i verujućih Crnogoraca i da sve manastire, crkve i druge objekte prepiše u vlasništvo " Crkve države Srbije".


U pismu američkom predsedniku Mihailo optužuje SPC za grubo kršenje ustavnih princima da su verske zajednice odvojene od države, dodatno istrajava na konceptu „državne religije“. Napominje da je, kako kaže, još daleke 1791. godine u prvom amandmanu Ustava SAD onemogućena u cilju ravnopravnog i slobodnog izražavanja verskih i religijskih uverenja.


- Transformacija Crkve Srbije u državnu crkvu Crne Gore i uspostavljanjem njene supremacije unutar pravoslavnog stanovništva suprotno je i odredbama važećeg Zakona o slobodi veroispovesti i uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, a aktuelna vlada, svojim aktivnim radnjama grubo krši odredbu Zakona koji utvrđuje da u Crnoj Gori nijedna religija nema status državne religije - naveo je, između ostalog, Mihailo.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR