Glas Javnosti

RADOJE ŠĆEKIĆ ODBIO DA BUDE POSLANIK CRNOGORSKOG SABORA: DOBROVOLjAC NEĆE U 'POSLANIKE'

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

Radoje (Novakov) Raičević-Šćekić iz Gornjih sela kod Berana poznat je kao dobrovoljac, koji je iz daleke Amerike došao da brani Srpstvo i otadžbinu u Prvom svetskom ratu.

Kada su mu crnogorski separatisti  9.jula 1941.godine ponudili da bude ''poslanik Crnogorskog sabora''  na Petrovdan 1941.godine odbio je tu ''privilegiju'', jer nije želeo, kako je i sam odgovorio u povratnom pismu predsedniku ''Crnogorskog komiteta'' Jovu Popoviću, da bude ''poslanik'' i učesnik u prljavom poslu crnogorskih separatista, koji su uz pomoć Italije 12.jula 1941.godine  želeli da stvore suverenu Crnu Goru. Narod Crne Gore je 13.jula 1941. godine masovno ustao protiv odluka ''Crnogorskog sabora'' i proglasio ih ništavnim.

Radoje je bio vlasnik hotela''Amerika'' u Beranama, kojeg mu je komunistička vlast oduzela posle rata 1945.godine, jer je Radoje stradao 1945.godine od istih jer je bio  komadant Gornjoseljskog bataljona Limskih četničkih odreda JVUO.

Retki su primeri, pogotovo danas, da ljudi neće funkcije i privilegije!? Ovaj primer treba da pokaže današnjim generacijama da je nekad bila privilegija braniti otadžbinu i dati život za nju, a ne uživati u privilegijama, jer su one prolazne, što bi rekao naš vladika Petar Drugi Petrović Njegoš: ''Čast i bruka žive doveka''. Zato ne smemo zaboraviti ljude i junake-dobrovoljce kakav je bio Radoje Šćekić.

DOKUMENTA SVE KAZUJU:

Članska legitimacija Radoja Šćekića-Saveza ratnih dobrovoljaca Kraljevine Jugoslavije

Poziv Radoju Šćekiću da dođe na ''Crnogorski sabor''

Odgovor Radoja Šćekića Jovu Popoviću

Razglednica Berana na kojoj su hoteli ''Amerika''i ''Evropa''

 

(Piše: Goran Kiković)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR