Glas Javnosti

Pljevljaci sinoć čuvali sveštenika od deportacije, vijorili zastavu od 200 metara i pevali pesme o Kosovu i Košarama (VIDEO)

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Pljevaljskom protojereju-stavroforu, arhijerejskom namesniku Saši Janjiću uručen je poziv da se u ujutru u 9 sati javi u stanicu granične policije u Pljevljima, a iz Mitropolije crnogorsko-primorske pretpostavili su da će mu biti uručeno rešenje za deportaciju.

Ispred Hrama Svetog Georgija na Gukama sinoć se okupilo par hiljada građana pružajući podršku svom svešteniku.
Iz Mitropolije kažu da su sudeći po aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori i progonu Srpske pravoslavne crkve i njenog sveštenstva, opravdane bojazni da će svešteniku Saši Janjiću biti uručeno rešenje o deportaciji.

Odmah nakon uručivanja policijskog poziva, narod Pljevalja i okoline počeo je da se okuplja oko hrama Svetog Velikomučenika Georgija na Gukama, gde otac Saša živi sa svojom suprugom i dve ćerke, u znak podrške svom svešteniku, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Pljevljaci su se okupili sa namerom da noć proveau kod Hrama na Gukama, a nakon toga se u jutarnjim satima zaputite do Crkve Svete Petke u Pljevljima, gde će se služiti molitva. Nakkon toga narod planirada se uputiti pred stanicu pogranične policije, gdje će izraziti svoj protest protiv nezakonitih djelatnosti ovog organa.

Njegovo preosveštenstvo Episkop mileševski Atanasije apelovao je na nadležne organe da pokažu minimum ljudskosti i obustave sve postupke koji unose smutnje i nemir u narod.

- Narod pljevaljskog namesništva Mileševske eparhije uznemiren je vešću o mogućnosti progona svoga sveštenika. Nadležni treba da učine sve da sačuvaju mir među narodom, a ne da dosipaju ulje na vatru vršeći represiju nad svojim narodom i njegovim sveštenstvom, naglasio je Episkop Atanasije.
Janjić, protojerej stavrofor i arhijerejski namesnik pljevaljski, državljanin je Bosne i Hercegovine, a na službi u Pljevljima je oko 20 godina, a ovom gradu mu je sahranjen i prerano preminuli sin, prenose mediji u Crnoj Gori. .

- Ne znam šta će biti, ali šta god da bude, ja se ne plašim toga. Sve što sam radio, radio sam u ime Božije. Mi se nikoga ne plašimo, ovo je naša zemlja, ovo je naš narod, rekao je Janjić i dodao da će se odazvati pozivu policije.

Mediji prenose i da je ispred hrama sinoć razvijena zastava od 200 metara, a građani su uzvikivali "Ne damo svetinje" i "Saša Janjić" i pevali rodoljubive pesme i pesme o Kosovu i Košarama. 

(Izvor: Sputnik/In4S)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR