Glas Javnosti

Profesori univerziteta reagovali na rušenje manastirskog konaka: 'RAT JE OBJAVLJEN Crkvi, Bogu, Svetom Vasiliju i pravoslavlju!'

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

Univerzitetski profesori reagovali su povodom rušenja konaka u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog. Oni su istakli da je rat objavljen crkvi Svetom Vasiliju i svecelom pravoslavnom življu i jasno poručili "NE DAMO SVETINJE".

Njihovo pismo prenosimo u celosti:

"Kako je ostalo zapisano, genijalni Njegoš pri jednom susretu izjavio je: „Znate li gde je najveća sloboda? U Crnoj Gori, čije ključeve ja držim“. Nakon skoro dvesta godina situacija se izokrenula.

Najnovija dešavanja svedoče nam da je Crkvi objavljen rat. Verovatno po migu, s već prepoznatljivim blic-pristupom. Ne bi bilo strašno da se to ne dešava usred Evrope, u veku najviših civilizacijskih dostignuća, u Crnoj Gori Petrovića.

Moćnici ovog sveta odlučili su da iskoriste bezakone zakone, koje donose u atmosferi jednoumlja i s vrlo jasnim i preciznim, možda i dogovorenim ciljem, valjda da bi potvrdili svoja programska načela. Ovoga puta, prvi put u crnogorskoj istoriji (jer to nisu radili ni komunisti), oni su krenuli u rušiteljski poduhvat. Srušili su manastirski konak Svetoga Vasilija danas, a sutra će…

Zaboravljaju da samo jedan od osam kvadranata zadovoljava tri jedinstva: zakonsko, etičko i profesionalno.

Nadali smo se da će u miru i razumevanju, uz dogovor i poštovanje činjenica, doći do rešenja koje bi bilo zadovoljavajuće za sve zainteresovane strane. Sada se više ne može okolišiti s tobožnjim pregovorima, ekspertskim timovima itd. Pregovori postaju bespredmetni.

Rat je objavljen Crkvi, samom Bogu, Svetom Vasiliju i svecelom pravoslavnom življu. Crkva nema oružje, nema SAJ-ovce (iako ni oni ne treba da deluju po naredbi jedne partije i jednoga čoveka), nema podršku centara moći, ali ima molitvu, post i veru u Gospoda. Crkva uporno i strpljivo poziva na ljubav, dijalog i razumevanje, a vlast odgovara sve većom represijom. Tražimo da se odmah prestane sa progonom Crkve i da se što pre nastavi započeti dijalog, koji treba u najkraćem roku da ima kao ishod uklanjanje spornih odredbi bezakonog zakona.

Da li je slučajno što se sve dešava nakon Trojičinog dana?

Apsolutno ne. Neposredno posle dana kada je formirana Crkva treba dokazati silu i moć (možda i data obećanja), i pokazati rušilačku snagu. Pitanje koje lebdi u vazduhu jeste: u kom mračnom kazamatu je sve ovo dogovoreno? No, za nekoliko decenija i ono što je stajalo pod oznakom tajno postaje javno, jer se menjaju vremena a sa njima i ovlašćena lica koja određuju stepen tajnosti podataka.

Naše nadanje je Gospod i duh Svetoga Vasilija i Svetoga Petra, a naš zalog su pradedovski zaveti, koji su uvek isticali i podsticali slobodarski duh, etiku čojstva, poštovanje, poštenje i pravičnost. NE DAMO SVETINJE!"

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR