Glas Javnosti

Privođenje sveštenstva je nastavak progona SPC: Progon Srpske crkve u Crnoj Gori traje poslednjih 20 godina!

Crna Gora
Autor:

Sva privođenja i zadržavanja sveštenstva Mitropolije su nastavak sistematskog progona Srpske crkve. Naše litije su miran, dostojanstven, demokratski način da odbranimo ono što je naše.

 Trenutno su protesti širom sveta, Amerika je u plamenu, ali niko nije nazvan divljacima, kako nas naziva naš predsednik Milo Đukanović.

 Ovako komentariše svoje i privođenje ostalih sveštenika Mitropolije otac Slobodan Zeković, arhijerejski protoprezviter barski.

Odgovor režima Mila Đukanovića na iznova održane litije u nedelju uveče su hapšenja i privođenja sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske. Dvojici sveštenika određeno je zadržavanje, pa su kasno sinoć pušteni, a njih desetak je privedeno kako bi dali izjave. Crnogorska policija privodila je sveštenike iz različitih gradova, i to one koji su slali zahteve nadležnim organima za održavanje litija. Mitropolit Amfilohije najavio je da će ubuduće za Podgoricu podnositi on zahtev i pojasnio rečima kako bi on stradao ako treba, a ne drugi.

Na osnovu odluka Tužilaštva zadržani su Mirčeta Šljivančanin koji je i sekretar podgoričkog Sabornog hrama i danilovgradski paroh Željko Ćalić. Bukvalno da nema grada u Crnoj Gori - Bar, Budva, Nikšić, Bijelo Polje, a da nisu pozvani sveštenici u stanicu policije. Mitropolija je uložila žalbu zbog odluke o zadržavanju dvojice sveštenika.

- Nakon litija mi barski sveštenici pozvani smo i svi smo dali izjavu, a potom smo pušteni. Protiv mene je već podignuta krivična prijava za litiju na Svetog Jovana Vladimira. Mi smo u nedelju u više parohijskih hramova imali litije i svi smo i pozvani na informativni razgovor - kaže otac Slobodan.

Kako dodaje, zasad im ništa nije "stavljeno na teret", a rečeno im je da su pozvani kako bi policija prikupila informacije o događaju. Sveštenici su pozvani u svojstvu građana, a policija prosleđuje njihove izjave Tužilaštvu koje “procenjuje” ima li elemenata odgovornosti.

- Progon Srpske crkve u Crnoj Gori traje poslednjih 20 godina, ali je poslednju godinu poprimio surovu formu. Počev od privođenja mitropolita, progon postaje sve brutalniji intervencijom policije na narod, hapšenjem vladike Joanikija, rušenjem manastirkog konaka kod Ulcinja. Na delu je surovi progon Crkve i njenog naroda, ali mi se moramo braniti. Ali se branimo dostojanstveno i hrišćanski. Narod nema drugi način da se zaštiti od ove odmazde režima. Naše litije su zadivile svet, ali ipak nas predsednik naziva divljacima. Litije su dostojanstven način na koji se narod Crne Gori bori za svoja osnovna ljudska prava - poručuje barski sveštenik otac Slobodan Zeković.

Tužiteljka Jelena Protić odredila je zadržavanje danilovgradskog paroha Željka Ćalića, a kao razlog je navela - ni naredne litije ne bi mogao da iskontroliše, odnosno da bi i na narednim broj okupljenih bio veći od 200.

Na teret mu se stavlja da je počinio krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Privođenje oca Željka pokušali su da spreče okupljeni građani ne dozvoljavajući da vozilo u kome se nalazio paroh krene ka tom gradu.

Sveštenik Mirčeta Šljivančanin zadržan je nakon litije u podgoričkoj policiji. Šljivančanina su pripadnici policije pokušali da privedu već tokom litije, ali da ga je odbranio narod. Šljivančaninin je kasno sinoć pušten na slobodu. Na saslušanju u Bijelom Polju je i sveštenik Darko Pejić, a njemu je nakon molebana u crkvi svetih Apostola Petra i Pavla uručen poziv na informativni razgovor, treći u poslednja dva meseca.

Vlast Mila Đukanovića pokušala je da spreči litije tako što je prekršen Zakon o zdravstvenoj zaštiti, pa je uredbom pokušano da se uvede zabrana okupljanja preko 200 ljudi, iako generalno nema zabrane okupljanja. Potom je policija odbila zahteve podnete za održavanje litija.

(Izvor:Blic)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR