Glas Javnosti

PRIŠTINA TUŽILA CRNU GORU – hoće deo crnogorske obale – OPŠTINA BUDVA OSPORILA TUŽBU

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Priština već duže od decenije traži deo crnogorske obale kod mesta Rafailovići, radi čega su podneli tužbu za utvrđivanje prava svojine, koju je, međutim, opština Budva osporila. Privremenim prištinskim institucijama, međutim, izgleda ne smeta, da se, kada nešto traže da dobiju, pozivaju na Rezoluciju UN 1244 i na ugovore sklopljene kada su bili Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija?

Priština, naime, tvrdi da je vlasnik pomenute imovine na šetalištu u Rafailovićima, a kao dokaz za tužbu priložili su kupoprodajni ugovor zaključen 22. marta 1961. u Sreskom sudu u Kotoru, kada je parcelu od 4.555 kvadrata kupio Savet za socijalnu politička i socijalna pitanja nekadašnje Socijalističke autonomne pokrajine (SAP) Kosovo i Metohija.

Tužba privremenih prištinskih institucija, odnosno, takozvanog kosovskog ministarstva pravde, odnosi se na Opštinu Budva, Crnu Goru i kompaniju "Sunraf beach properties", a u njoj se tvrdi da su odmaralište "Ganimete Terbeshi" kupili pre šest decenija. 

I Opština Budva osporila tužbu – privremene prištinske institucije pozivaju se na Rezoluciju UN 1244?

 

Opština Budva je, međutim, kako danas prenose crnogorski mediji, posredstvom svog pravnog zastupnika Nikole Plamenca, osporila tužbu privremenih prištinskih vlasti i zatražila njeno odbacivanje kao neuredne.

Opština Budva smatra da tužbeni zahtev Prištine nema pravno uporište u Uredbi Unmika o ovlašćenjima privremene uprave na Kosovu iz juna 1999. godine, kao ni u Rezoluciji UN 1244 na koju se tužba poziva. U ovom slučaju im izgleda uopšte ne smeta da se pozivaju na pomenutu Rezoluciju Ujedinjenih nacija - prema kojoj je Kosovo sastavni deo Republike Srbije, primećuje Glas javnosti.

 

- Uredbom i Rezolucijom se regulišu sporna pitanja oko državne i druge imovine na teritoriji Kosova. Sve uredbe, naredbe i drugi propisi koje donosi Unmik, kao Privremena uprava misije UN na Kosovu, ne mogu se primenjivati na teritoriji Crne Gore, posebno u sporovima koji imaju za predmet sticanje, prestanak, sadržinu i vršenje stvarnog prava na nepokretnoj stvari, jer je u tom slučaju merodavno pravo države u kojoj se stvar nalazi - navodi se u odgovoru na tužbu.

"Pitanje da li jeste ili nije tužilac ‘naslednik’ SAP Kosovo ne predstavlja predmet međunarodnog privatnog prava, već se radi o pitanju koje je međunarodnog javno-pravnog karaktera i za davanje odgovora na to pitanje nije nadležan sud", navodi se u odgovoru Opštine Budva kao drugotužene. 

 

Podsetimo, Priština već duže od decenije bezuspešno vodi spor kako bi dokazala da je nekadašnje odmaralište u uvali Kamenovo na Budvanskoj rivijeri, izgrađeno u zaleđeni plaže vlasništvo "građana Kosova". Podneli su i žalbu Apelacionom sudu Crne Gore, ali i tužbu Međunarodnom sudu u Strazburu.

Tužba za utvrđivanje prava svojine, u koju su podgoričke “Vijesti” imale uvid, podnesena je i kotorskom Osnovnom sudu od koga privremene prištinske institucije traže da donese privremenu meru zabrane raspolaganja i otuđenja zemlje na pjeni od mora - do okončanja sudskog spora.

Podsećamo, međutim, da je Osnovni sud u Kotoru još pre 15 godina doneo privremenu meru zabrane otuđenja, raspolaganja i opterećenja zemljom.

 

I meštani Kamenova i Svetog Stefana traže vraćanje njihove otete dedovine

 

Radi se o atraktivnoj parceli na kojoj bi trebalo da se  gradi luksuzni višespratni turistički kompleks, čija gradnja, međutim, još nije počela. Verovatno i zbog toga što Kamenovo potražuju i meštani, koji takođe tvrde da im je zemlja oteta.

 

Meštani Kamenova i Svetog Stefana, naime, već više od deset godina vode sudski spor radi vraćanja njihove otete dedovine i žele da dokažu da im nikada nije isplaćena naknada za eksproprijaciju, kao i da im je gotovo polovina zemlje nezakonito oteta i na njoj je izgrađeno odmaralište.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR