Glas Javnosti

PREOKRET U CRNOJ GORI: Ako Milo povuče ovaj potez pobeda opozicije pada u vodu!

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Opozicija u Crnoj Gori prerano je počela da slavi pobedu jer još nije izvesno ko će formirati Vladu, dok predsednik Milo Đukanović i dalje ima jake adute na svojoj strani, kaže politički analitičar i direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, Darko Trifunović za Objektiv.rs.

 

 

„Ja ovo ne bih nazvao pobedom jer nemaju barem 15-20 poslanika više. Ta vlast zavisi od toga da li će jedan poslanik da se „razboli“. Treba biti jako oprezan. Pobeda je kad se formira vlada. Čak i kada se ona formira vlada preuzeće prazan budžet zbog kovida. Da li će ona zaista moći bilo šta da uradi?“, kaže stručnjak za bezbednost i napominje da će Đukanoviću biti dovoljno da pridobije samo jednog poslanika.

Podsetimo da je na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori Demokratska partija socijalista osvojila 35.06 odsto, odnosno 30 mandata, a koalicija Za budućnost Crne Gore 32.55 odsto, što je 27 mandata. To znači da opozicija u tri kolone ima tesnu većinu na papiru, jer kada se na to doda 10 mandata liste “Mir je naša nacija” i 4 koalicije “Crno na bijelo” dolazimo do brojke od 41 poslanika u parlamentu sa 81 mestom.

Analitičar takođe smatra da, u slučaju da se stvari ne budu odvijale Đukanoviću po volji, ili da nijedna strana ne može da formira Vladu, postoji još jedan scenario, a to su ponovljeni izbori.
U tom slučaju bi, kako navodi stručnjak, crnogorski lider izvukao „keca iz rukava“ u vidu tužbe i hapšenja vladike Amfilohija.

„On ima na raspolaganju u slučaju da stvari idu naopakao da protiv crkve, Amfilohija i radio Svetigore podnese tužbu Ustavnom sudu da su vodili kampanju za vreme izborne tišine“, kaže Trifunović i navodi da će predsednik Crne Gore čekati sa ovom opcijom do poslednjeg trenutka.

Čak je i u današnjem priznanju izbornih rezultata od strane Đukanovića tokom intervjua za austrijsku televiziju ORF ostavljen prostor za kombinatoriku.

“Što se tiče formiranja vlade, to je sada posao koji tek treba da počne. Videćemo da li ova tročlana koalicija, koja je osvojila 41 mandat zaista može da ostvari takav nivo programske i političke bliskosti da formira vladu i da preuzme odgovornost za vršenje izvršne vlasti u Crnoj Gori“, rekao je Đukanović.

Ipak, ponuda DPS-a upućena građanskom pokretu Ujedinjena reformska akcija sa Dritanom Abazovićem na čelu, brzo je glatko odbijena.

“Ovo su poslednji trzaji preko pitisaka na mene lično ili možda nekim incidentima da promeni volju, ali to je sve osuđeno na propast” , rekao je Abazović.

Analitičar otkriva da bez obzira na podele u crnogorskom društvu i tesne rezultate izbora ne očekuje nasilje, jer se, kako kaže, vodila vrlo umerena kampanja u kojoj su svi politički akteri imali mogućnost da govore.

„Očekujem da će svi politički akteri imati svest da su, bez obzira na neslaganja, rođena braća, a najviše braća nama u Srbiji“.

Iako je poraz DPS-a proslavljan kao pad diktature, Trifunović upozorava da to nije slika koju je Đukanović poslao u svet nakon izbora.

„Stvorena je jedna lepa slika o Crnoj Gori, da Milo nije diktator, jer diktator ne gubi na izborima. On je najveći pobednik jer je pokazao da nije diktator. Koji to diktator osvaja 30 odsto glasova?“ kaže analitičar i dodaje da su ovim rezultatom izbegnutineredi u Celoj zemlji.


Dritan Abazović, lider koalicije Crno na bijelo, koja je osvojila 5,53 odsto glasova, i građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija drži ključ za formiranje nove vlasti. Poznati su njegovi stavovi protiv Đukanovića, koji ga je u prošlosti nazivao bitangom, ali njegova stranka ipak nema toliko zajedničkog sa blokom okopljenim oko Demokratskog fronta.

URA je, kako smatra analitičar Darko Trifunović, pre svega liberalna partija, usmerena borbi protiv korupcije koja se zalaže za principe multietničnosti. Oni podržavaju Članstvo Crne Gore u NATO I EU, pa je teško očekivati promenu u spoljnoj politici ako uđu u vlast. Poseban problem bi bio ako naslute da njihovi koalicioni partneri vode drugačiju politiku, smatra stručnjak.

„Kako će druge partije da objasne da Dritan neće povući priznanje KiM? Već na početku imamo problem“, kaže Trifunović.

Analitičar takođe smatra da Demokratski front nije uspeo da se predstavi kao stranka u koju manjine imaju poverenja.

„Ono što je jako loše je da je DF i partije oko njih nisu uspele da zadobiju poverenje manjina. Oni se osećaju ugroženo sa njima na vlasti, a čak iako to nije tačno stvorena je takva slika da bi sa njima na vlasti prava manjina biti ugrožena“, rekao je Trifunović.


Nerealno je očekivati bilo kakav postupak ili istragu protiv Đukanovića u slučaju promene vlasti, jer će on još barem dve i po godine biti predsednik, a pritom se u sudovima nalaze „njegove“ sudije i tužioci, smatra analitičar. Takav odnos snaga u kojem vladajuća partija i dalje ima institucije pod kontrolom, po njemu znači da poslanici DPS i dalje nemaju razloga za nelojalnost.

“Mislim da su procene da će poslanici preći iz DPS u druge partije nezreli jer Milo ima i dalje poluge vlasti”, kaže Trifunović.

(Glas Javnosti/Objektiv)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR