Glas Javnosti

PREMIJER CRNE GORE KRIVOKAPIĆ ODBIO SASLUŠANJE ZBOG ŠVERCA CIGARETA: 'Mene niko neće UCENJIVATI'! (VIDEO)

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Premijer Zdravko Krivokapić odbio je da prisustvuje saslušanju na skupštinskom Odboru za bezbednost i odbranu na kome je trebalo da se razgovara o švercu cigareta preko Luke Bar, na inicijativu poslanika Nebojše Medojevića.

Krivokapić je dostavio pismo članovima Odbora za bezbednost i odbranu u kome je naveo razloge nedolaska.

-Obaviješten sam da je Odbor za odbranu i bezbjednost Skupštine Crne Gore, na svojoj 11. sjednici, održanoj 31. maja 2021. godine, donio odluku o kontrolnom saslušanju predsjednika Vlade Crne Gore, ministra finansija i socijalnog staranja, v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, v.d. direktora Uprave policije i direktora Uprave prihoda i carina, o ponovnom pokretanju posla sa tranzitom cigareta preko luke Bar i crnom tržištu cigareta u Crnoj Gori. Dozvolite mi da vas, odmah na početku, informišem da se neću odazvati na vaš poziv za kontrolno saslušanje, iz više razloga.

Najprije, izražavam žaljenje što moram da vam skrenem pažnju da odluka Odbora o kontrolnom saslušanju predsjednika Vlade nije utemeljena ni na Ustavu, ni na Zakonu, ni na Poslovniku Skupštine Crne Gore. Stoga, ni na koji način me ne obavezuje.

Naime, u članu 9 stavu 1 Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, na osnovu koga je Odbor i donio pomenutu odluku, propisano je: “Kontrolno saslušanje se organizuje i sprovodi u cilju pribavljanja mišljenja i prikupljanja informacija iz djelokruga rada Odbora i kada postoji potreba da se otklone nejasnoće, dileme, principijelna sporenja i razjasne aktuelna sporna pitanja u sprovođenju politike i zakona ili drugih aktivnosti Vlade i organa državne uprave u oblasti bezbjednosti i odbrane”. Trećim stavom istog člana normirano je: “Na sjednicu se pozivaju odgovorni predstavnici Vlade ili drugog organa državne uprave, kao i druga lica čije je prisustvo potrebno za razjašnjenje predmetne stvari”. Djelokrug rada odbora definisan je odredbom člana 3 Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane i odredbom člana 41 Poslovnika Skupštine Crne Gore, i obuhvata parlamentarni nadzor nad radom: Ministarstva odbrane, Vojske Crne Gore, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i drugih organa i institucija koje se bave poslovima bezbjednosti i odbrane. Odnos Skupštine i Vlade, odnosno predsjednika Vlade, u nedostatku zakona o Skupštini i Vladi, kroz svega nekoliko odredaba uređen je Ustavom Crne Gore i, umnogome preciznije, Poslovnikom Skupštine Crne Gore. U tim odredbama se nigdje ne propisuje obaveza predsjednika Vlade koju mu je Odbor većinom članova pokušao da nametne.

Nadalje, u članu 75 Poslovnika, u stavu 1 i 2, normirano je: “U cilju ostvarivanja kontrolne funkcije Skupštine, odnosno praćenja primjene propisa, utvrđivanja načina sprovođenja politike i drugih aktivnosti Vlade, funkcionisanja organa državne uprave i drugih državnih organa i organizacija koji, na osnovu zakona, Skupštini podnose izvještaj o radu i stanju u pojedinim oblastima, a koja izazivaju nejasnoće, dileme ili principijelna sporenja, nadležni odbor može organizovati kontrolno saslušanje. U cilju razjašnjenja pitanja iz stava 1 ovog člana, odbor poziva na sjednicu odgovornog predstavnika Vlade, predstavnike državnih organa, organizacija i institucija i od njih zahtijeva da se izjasne povodom istih”.

Saglasno navedenom, na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu na kojoj se sprovodi kontrolno saslušanje, u skladu sa nadležnostima Odbora, mogu biti pozvani “odgovorni predstavnici Vlade” iz Ministarstva odbrane, Vojske Crne Gore, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i drugih organa i institucija koje se bave poslovima bezbjednosti i odbrane.

Dakle, predsjednik Vlade, u smislu citiranih odredaba, nije predstavnik Vlade u odnosu na kojeg se može odrediti kontrolno saslušanje. Prema tome, vaša odluka da se sprovede kontrolno saslušanje predsjednika Vlade, kao i poziv upućen meni, kao posljedica te odluke, potpuno su neosnovani. Osim toga, još ranije sam potvrdio prisustvo na Konstitutivnoj sjednici Odbora za obilježavanje Jubileja 50 godina CANU, koja se održava 2. juna 2021. godine, sa početkom u 11 časova.

Ako je ijedan predsjednik Vlade savjesno, odgovorno i vrlo strpljivo odgovarao na sva pitanja poslanika i na svako interesovanje javnosti, onda je to ovaj predsjednik Vlade. U tom smislu, podsjećam vas da sam za pola godine mandata ove Vlade na 3 Premijerska sata strpljivo i podrobno odgovarao na pitanja svih zainteresovanih poslanika. Nerijetko sam, što je kulminiralo na prošloj posebnoj sjednici Skupštine posvećenoj Premijerskom satu, bio izložen besprizornim i neosnovanim uvredama određenih poslanika. Da stvar bude gora, najbrutalnije uvrede i goleme neistine na moj račun izrečene su od strane pojedinih poslanika i pojedinih prvaka onih političkih subjekata koji su konstituisali izbornu listu koju sam predvodio 30. avgusta prošle godine. I pored svega što, ničim izazvan, preživljavam u Skupštini Crne Gore, vjerujte, da nemam gore pomenutu neodložnu obavezu čije vrijeme održavanja se poklapa sa vremenom u koje je planirano održavanje sjednice Odbora na koju sam pozvan, bio bih spreman da razmislim da se odazovem na neosnovani i protivpravni poziv vašeg odbora. Ovo iz razloga što ja poslanike, kao predstavnike građana, i najviši zakonodavni i predstavnički dom građana izuzetno poštujem, što sam pokazao nebrojeno puta do sada i u svakoj prilici.

No, da ne ostanem nedorečen, pitanja koja su pokrenuta i optužbe koje su stavljene na moj račun, a u pogledu kojih je pokušano čak i da se organizuje moje neosnovano saslušanje, veća su neistina i besmislica čak i od nezajažljivog apetita za funkcijama onoga koji takve besmislice plasira u etar. Nemoralne i odvratne optužbe da se Zdravko Krivokapić bavi bilo kakvim švercom veća su laž čak i od količine obožavanja koju je onaj koji takvu laž iznosi svojevremeno pokazivao prema predsjedniku Crne Gore i šefu bivšeg režima.

Zdravka Krivokapića niko neće ucjenjivati kako bi utolio glad za još nekom foteljom. Jedino kao pokušaj političke ucjene razumijem i vaš poziv na ovu sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, kao uostalom i sve afere koje su i ovih dana pokušane, sa ciljem da se Vladi na čijem sam čelu i meni lično nanese šteta. Na sreću Crne Gore i njenih građana, a na nesreću onih koji su se odlučili na fabrikovanje pomenutih afera – bezuspješno, navodi se u pismu predsednika Vlade, Zdravka Krivokapića.

Kontrolno saslušanje odbio je i ministar finansija Milojko Spajić. I on i premijer su osporili pravo ovog Odbora da saslušava premijera i ministre koji ne pripadaju resorima odbrane i bezbednosti.

V.d. direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Dejana Vukšića je obavestio Odbor za bezbednost i odbranu da je van zemlje i da ne može prisustvovati sednici.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR