Glas Javnosti

PORODIČNO STABLO MILA ĐUKANOVIĆA: Ne zna se ko je BOGATIJI! Sve je bilo lakše posle PRVOG MILIONA!

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Odlazeći predsednik Crne Gore Milo Đukanović decenijama je u žiži regionalne javnosti. Polemisalo se o svakom aspektu njegovog života, a najviše o bogatstvu koje se procenjuje na milione evra, a nekada se čak spominjala i milijarda.

Iako odgovor na pitanje koliko je "težak" Milo Đukanović zna verovatno mali broj ljudi, bitno je napomenuti da on nije jedini član Đukanovića koji je doprinosio porodičnom budžetu. Tako su se tokom godina i decenija pominjali njegov brat Aco, supruga Lidija, sin Blažo, ali i sestra Ana i sestrić Edin kao akteri brojnih afera koji su doveli do njihovog bogaćenja.

Milo i Aco

Koliko zapravo novca ima Milo Đukanović – javnost do sada nije, a pitanje je da li će ikada saznati. Ono što se može videti iz zvaničnih podataka koje je prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) je da je primao mesečnu platu od oko 2.400 evra.

Pored toga, odlazeći predsednik Crne Gore ima 25 udela u vlasništvu kompanije „Univerzitats“ i 50 odsto udela u vlasništvu firme „Global Montenegro“.

I Lidija i Milo Đukanović su vlasnici po jedne hartije od vrednosti. Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, nemaju niti jedan kredit, niti dugovanje, ali je zato Đukanović vlasnik poslovni prostora koje zauzima „Univerzitats“, firma u kojoj ima 25 udela vlasništva.

Tako je prijavljeno da se u njegovom posedu nalaze parcela za potrebe poslovne zgrade od 3.381 m2, parcela za potrebe garaže od 1.581 m2, parcela uz privredni objekat od 7.066 m2, prva etaža podruma od 3.155 m2, prizemlje od 1.915 m2, prvi, drugi, treći i četvrti sprat zgrade od ukupno 6.941 m2, potkrovlje iste zgrade od 1.046 m2 – a sve koristi firma „Univerzitats“.

On je, prema podacima koji su podneti Agenciji za sprečavanje korupcije, vlasnik četiri stana, od kojih jedan ima 106 kvadrata, drugi 73, treći 170, a četvrti 47 kvadrata.

Pored toga, poseduje i dve parcele ispod porodične stambene zgrade od 290 i 270 m2, nekoliko podruma, dvorišta i garaža. Vlasnica pomenute porodične stambene zgrade je njegova supruga Lidija, a prijavljeno je da je stekla nasledstvom. U pitanju je zgrada od 120 kvadrata, koja ima i pomoćni objekat i dvorište – sve stečeno nasledstvom.Međutim, prijavljena imovina Mila Đukanovića svakako nije ono o čemu se decenijama polemiše u crnogorskoj i regionalnoj javnosti, već o tajnim biznisima koji mu donose milone. Prema određenim procenama, čovek koji je duže od 30 godina vladao Crnom Gorom ima oko 200 miliona evra, dok je njegov nekadašnji saradnik, a sada neprijatelj Duško Knežević spominjao cifru od milijardu evra.

Ono što je sigurno jeste da se Milov razvojni put, a onda i bogatstvo nikako ne mogu razdvojiti od njegovog brata Aca. Ključne uloge u njihovom bogaćenju odigrale su firma „Kapital Invest“, preko koje je Đukanović završavao sve svoje poslove, kao i „Prva banka“ Crne Gore, čiji je većinski vlasnik Aco Đukanović.

Posle prvog miliona koji su braća Đukanović stekli upravo zahvaljujući ove dve firme, oni su se samo nizali, da bi pomenuti „Kapital Invest“ pre par godina prešao u vlasništvo Milovog sina Blaža.

Ono po čemu su „večiti predsednik“ i „prvi brat Crne Gore“ takođe privlačili pažnju mnogih jeste saradnja sa italijanskom mafijom. Tako je Milo Đukanović, tada premijer Crne Gore, početkom dvehiljaditih, bio optužen za mafijaško udruživanje i šverc cigareta preko Jadrana od strane tužilaštva u Napulju.


Aco Đukanović

Đukanović je samo jedno od i te kako poznatih imena koja su se našla na meti italijanskih organa. Pored njega, osumnjičeni za šverc cigara bili su Branislav Brano Mićunović, Branislav Vujošević, Veselin Barović, Dušanka Pešić Jeknić i srpski državljani Andrija Drašković i Stanko Subotić Cane.

Oni su se sumnjičili za šverc cigareta preko Crne Gore u periodu od 1994. do 2002. godine, a sve za potrebe Paola Savina, visokorangiranog pripadnika italijanske mafijaške organizacije Kamora.

Iako je oštro negirao upotrebu diplomatskog imuniteta, koji je imao kao premijer Crne Gore, optužbe protiv Đukanovića su odbačene, a smatra se da je na odluku italijanskog tužioca Đuzepea Šelzija uticao upravo imunitet Đukanovića.

Ali, ovo nije jedini put da je porodica Đukanović dovođena  u vezu sa italijanskom mafijom. Glavni akteri skandala iz 2021. godine bili su upravo tadašnji predsednik Crne Gore Milo, i njegov brat Aco. Ovog puta, oni su označeni kao saadnici Koza nostre, a u središtu svega našla se „Prva banka“.

Njihova imena pominju se u dokumentu suda iz Palerma. Đukanovići se dovode u vezu sa albanskim naftnim tajkunom Rezartom Tačijem, koji je proneverio milione za potrebe mafijaške organizacije Koza nostra. Svedok u ovom slučaju podelio je sa sudom svoj razgovor sa Milom Đukanovićem, u kom se spominju planovi o ulaganju u Prvu banku Crne Gore.

Razgovori koji su snimljeni u junu 2021. godine dokazuju da je Tači bio u kontaktu sa braćom Đukanović. U jednom od njih, od nepoznatoj osobi govori da će im se isplatiti ukoliko otvore račun u „predsednikovoj banci“, misleći na Prvu banku Crne Gore. I ovog puta, Đukanović je navode o saradnji sa mafijom demantovao, dok se njegov brat tim povodom, kao i mnogo puta ranije, nije oglašavao.

Lidija

Milova supruga Lidija jedna je od najmisterioznijih žena Balkana, koja uvek privlači veliku pažnju javnosti, pre svega zbog luksuzne odeće u kojoj se često pojavljuje. Međutim, njeni prihodi stižu iz tri privredna društva, od kojih zarađuje oko 1.000 evra mesečno. Lidija je vlasnik automobila marke Audi A3 koji je proizveden 2006. godine, a prijavljeno je da je kupljen na kredit.

Lidija Đukanović

Agencija za sprečavanje korupcije je pokrenula postupak protiv nje, kada se u javnosti pojavila u toaleti koja košta nekoliko hiljada evra, iako su joj mesečna primanja oko hiljadu. Nikada nije obelodanjen epilog ovog postupka, a region je tokom predsedničke kampanje brujao o „luksuznoj Lidiji“ zbog ogrlice u vrednosti od 15.000 evra koju je nosila tokom jednog skupa u Nikšiću.

Blažo

Još jedan član Đukanovićeve porodice koji je godinama u žiži javnosti zbog imovine, kompanija i prihoda je njegov sin Blažo. Četiri firme u kojima on ima vlasništvo prijavile su u prošloj godini neto profit od oko 27 miliona evra. Od toga, njegova dobit je neverovatnih 14 milona evra.

Ana

Upućenima i te kako zanimljiva, ali javnosti daleko manje poznata je Milova sestra Ana Kolarević. Ana je po profesiji advokat, a pojedine procene iz ranijih godina sugerisale su da na računu ima bogatstvo od oko 3,5 miliona evra.

Ona je nedavno poklonila poslovni prostor od 157 metara kvadratnih u prizemlju fudbalskog stadiona pod Goricom kćerki Emini Kolarević.

To piše u listu nepokretnosti u koji su podgoričke „Vijesti“ imale uvid. Ona je godinama iznajmljivala poslovni prostor Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, i po ceni od 17.898 evra.


Ana Kolarević

Poslovni prostor prethodno je založila na ime kredita kao pomoć poslovanju firme svoga sina Edina Kolarevića, koji u Dobroti razvija turistički biznis.

Pored toga, Ana je vlasnica tri stana u Podgorici, kao i vikendice na Veruši, a ranije se u medijima pominjalo i da je vlasnica stana u Beogradu, ali ona to nikada nije potvrdila.

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da se njeno ime pominjalo u „Rajskim papirima“ – seriji procurilih dokumenata o ofšor firmama moćnika širom sveta. Navodno, Ana i njen tadašnji partner Radomir Vukčević su osnovali firme na Malti, a obe su bile povezane sa rudarskom industrijom. U to, firme Ane Kolarević i njenog partnera navodno su sarađivale sa kompanijom „Srbija nikl“, koja je želela da eksploatiše rudu nikl kod Topole i Vrnjačke Banje.

Edin

Naposletku, bitno je napomenuti i Milovog sestrića Edina Kolarevića.

Kompanije „DP Hotel Facility“ i „Serzman Incorporated“, koje su u vlasništvu Edina Kolarevića su pre dve godine imale prihod od oko 3,3 miliona evra.

Međutim, upravo je preduzeće „DP Hotel Facility“ nedavno preplavilo novinske stupce zbog tužbe koju je uputilo Investiciono-razvojnom fondu (IRF).


Fima čiji je vlasnik Kolarević traži isplati od 315.000 evra zbog raskinutog ugovora o reprogramu kredita od pet miliona, ali su iz IRF nedavno saopštili da je tužba neosnovana, jer je Kolarević kasnio sa isplatom rata.

Pored firmi koje dobro posluju, Milov sestrić se pominjao i kao vlasnik stana u Njujorku. To je saopštio član koalicije Crno na belo Zoran Mikić, koji je pre nekoliko godina predstavio dokument u kom se navodi da Đukanovićev sestrić ima stan na Menhetnu u vrednosti od 900.000 dolara.

Glas javnosti/Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR