Glas Javnosti

POMEN ŽRTVAMA ’OLUJE’ SLUŽEN U MANASTIRU OSTROG: ’Uvek ćemo pozivati na praštanje, ali ne smemo i ne možemo da zaboravimo’

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

Srpski nacionalni savet Crne Gore, uz blagoslov Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, povodom dvadeset i pet godina od zločinačke akcije „Oluja“, organizovao je pomen za više hiljada nevino stradalih žrtava sa područja Severne Dalmacije, Like, Korduna i Banije.

-Pomen je, uz poštovanje svih propisanih mera Nacionalnog koordinacionog tela, održan u Gornjem manastiru Ostrog, a pored organizatora, prisustvovao je i amdasardor Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, kao i jedan broj Srba iz Krajine koji su se 1995. godine doselili u Crnu Goru- navodi se u saopštenju

Pomen je služio jeromonah Vladimir Palibrk.

-Uzneli smo naše molitve preko Svetog Vasilija za one koji su nevino postradali u Krajini. Oni se sada nalaze u Carstvu nebeskom, raduju se i mole se za nas, videći nas sabrane oko imena Božijeg i ove svetinje. Od Boga i od hrišćanstva smo naučili da ne budemo zlotvori, da ne proganjamo ljude, da ne gonimo bližnje. A nama, hrišćanima, svaki čovek je bližnji- kazao je jeromonah Palibrk.

Predsjednik SNS Momčilo Vuksanović je rekao da je ova organizacija zbog novonastale situacije u regionu, i nemogućnosti da zajedno sa svojim sunarodnicima obeleži ovaj datum, odlučila da organizuje pomen u manastiru Ostrog i na taj način se seti svih stradalih Srba.

-Možda nas je i sam Sveti Vasilije Ostroški pozvao da ovde pomenemo sve mučenike koji su stradali potpuno nevini, da ovde obeležimo taj datum koji je za sve nas bio veoma neprijatan. Mi taj zločin pamtimo i verujemo da će ovo sabranje postati tradicionalno, da ćemo se ovde okupljati da uvek pomenemo i setimo se ovih mučenika- kazao je Vuksanović.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović je istakao da je "na pomen došao kako bi izrazio svoju molitvu za svu nevino pobijenu djecu i nejač u zločinačkoj akciji Oluja".

-Srpski narod je Hristov narod, narod svetosavski, koji je uvek bio na putu ljubavi sve od svetoga kosovskoga mučenika cara Lazara. Mi ćemo se kao hrišćanski narod, sabran u ovoj svetinji, uvek sećati mučeničkog stradanja Srba iz Krajine, i uvek pozivati na praštanje, ali istovremeno ne smemo i ne možemo da zaboravimo- kazao je ambasador Božović. 

(Glas javnosti/Vijesti.me)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR