Glas Javnosti

POLITIČKA KRIZA U CRNOJ GORI: Kakvi su sledeći koraci nakon DRAMATIČNOG PADA VLADE?

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Crnogorski parlament sinoć joj je izglasao nepoverenje Vladi nakon što je tu inicijativu pokrenuo potpredsednik Vlade Dritan Abazović.

Prvi put u istoriji jedne vlade Crne Gore u parlamentu je izglasano nepoverenje. Glasalo je 54 poslanika, za nepoverenje je bilo 43 a protiv 11.

Prva postđukanovićevska vlada trajala je 14 meseci.


 Šta ćemo, političke prilike su takve da možda nije moglo dalje, ali u svakom slučaju trebamo biti ponosni da smo uradili ono što je bio prvi cilj prve demokratske vlade, a to je da konačno građani Crne Gore vide da se promene ovde mogu desiti. Sad će svaki naredni put to biti lakše i uz mnogo manje tenzija - rekao je Dritan Abazović, potpredsednik crnogorske vlade (stranka URA).

Analitičari predviđaju da će se najpre  pokušati formirati manjinska vlada, a kao jedan od najizglednijih mandatara te manjinske vlade spominje se Dritan Abazović, dosadašnji potpredsednik vlade, ali i čovek kojega je sada već bivši premijer Krivokapić pre dva dana neuspešno pokušao smeniti. 

Situaciju dodatno komplikuje odnos snaga u crnogorskom parlamentu. Razlika je tačno jedan glas, odnos snaga je 41:40. Do sada je bilo gotovo nemoguće doneti bilo kakve odluke običnom većinom, a pitanje je kako će se to tek rasplesti kada se bude pokušala formirati manjinska vlada.

"Mislim da je ovde bio presudan uticaj stranaca, pre svega Sjedinjenih Američkih Država. Mislim da je Abazović od njih dobio savet, ili kako god to zvali, da se ide na ovu soluciju, da se sruši Vlada pa da se ide na manjinski koncept. S tim da je ovo jedan truli kompromis koji ne može dugo da traje. Ne znam uopšte koliko Đukanoviću ide u prilog da se konsoliduje pravosudni sistem, jer ukoliko on profunkcioniše, onda može možda očekivati sankcije zbog optužbi za korupciju", rekao je Aleksandar Popov, politički analitičar iz Novog Sada.

Ističe da su sve karte opet u rukama Đukanovića, od čije volje će zavisiti opstanak Vlade Crne Gore, ipak, dodaje da je morao postojati neki vid pritiska i na predsjednika DPS-a.

BONUS VIDEO Ulične tuče sa kraljem Novog Beograda Žoržom Stankovićem

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR