Glas Javnosti

Policija zaključava crkve i vernike privodi na Veliku subotu

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Crnogorska policija jutros je zatvorila pravoslavne hramove u Podgorici i Nikšiću, dok je prethodno vjernike legitimisala i privodila.

Time se nastavlja praksa koja je važila i prethodnih nedelja velikog posta, od kad su u Crnoj Gori uvedene mjere za suzbijanje korona virusa.

Izvor koji je iz razumljivih razloga želeo da ostane anoniman potvrdio je da je policija nakon odslužene liturgije u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, oko 11 sati bez naloga zatražila da se Saborni hram zatvori.

Slične vijesti dolaze i iz svih ostalih gradova Crne Gore. Sudeći po brojnim komenatrima na društevnim mrežama, građani najviše negoduju zbog velikog prisustva policije na ulazu u pravoslavne hramove, ali i zbog dvostrukih aršina - jer dok je vjernicima zabranjeno da držeći socijalnu distancu uđu u hram čak i nakon liturgije, istovremeno marketi i gradilišta rade punom parom.

Potparol Nove srpske demokratije (NSD) Marko Kovačević, koji je Nikšića, potvrdio je za Sputnjik da je u susret Vaskrsu, nikšićka policija tražila da se zatvori saborni Hram Svetog Vasilija Ostroškog.

"Priveli su nekoliko vjrnika i arhijerejskog namjesnika nikšićkog oca Slobodana Bobana Jokića. Dakle, vernicima je zabranjeno da se pomole u hramu i uznesu molitvu istog ovog dana kada je produžen rad marketa i veleprodaja do 18 časova. Mnogo veće gužve su u svim marketima i mnogo se manje poštuju mere nego u samoj crkvi u kojoj se red prilikom ulaska strogo kontroliše i poštuje se potrebna distanca i sve ostalo“, kaže Kovečavić.

On je istakao da je posebno paradoksalno da se veleprodajama u Crnoj Gori izlazi u susret zbog praznika i omogućava im se da rade duže nego obično, a da se istovremeno ne izlazi u susret Crkvi u okviru koje proslavljamo praznik.

„Jasno je da režim potpuno svesno koristi ovu situaciju da se obračunava sa Crkvom i vernicima i na taj način se sveti za veličanstvene litije koje smo imali širom Crne Gore“, decidan je on.

(Izvor: Sputnjik) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR