Glas Javnosti

POKRENUTA ISTRAGA PROTIV DPS ZBOG KORUPCIJE: Milovih donatora nema na biračkom spisku!

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

Agencija za sprječavanje korupcije u Crnoj Gori pokrenula je prekršajni postupak protiv Demokratske partije socijalista (DPS) nakon što su utvrdili da se dva njena donatora, Milić Novović, koji je uključen u biznis sa malim hidorelektranama i Miodrag Janjušević, ne nalaze na biračkom spisku.

Iz ASK-a su rekli da su kontrolisali 708 donatora DPS-a i da su utvrdili da Miodrag Janjušević, koji je bio davalac priloga DPS-u u iznosu od 600 evra i Milić Novović, koji je dao prilog od maksimalno dozvoljenih 5.000 evra, nisu na biračkom spisku.

Prema nezvaničnim informacijama, donacije je vratila računovodstvena služba DPS-a, nakon što Janjuševića i Novovića nije pronašla.

Iz ASK-a su objasnili da nemaju zakonsko utemeljenje da odrede povlačenje određene donacije partijama.

-Agencija ima zakonsku mogućnost da, kao što je konkretno urađeno, pokrene prekršajni postupak protiv političkog subjekta i odgovornog lica u političkom subjektu”, naveli su iz ASK-a, odgovarajući na pitanje da li su donacije partiji aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića vraćene po nalogu Agencije.

Dodaju da je Zakonom o finansiranju političih subjekata i izbornih kampanja propisana zabrana političkim subjektima primanja materijalne finansijske pomoći od fizičkih lica i preduzetnika koji nemaju biračko pravo u Crnoj Gori.

Novović je izvršni direktor privatne kompanije “Dekar Energy” koja je ranije od Vlade dobila koncesije za proizvodnju struje iz mini hidroelektrana, a pored njega donatori DPS-a su i firma Igora Mašovića, te Tamara Kokić koja je takođe u istom biznisu.

Mašović je većinski vlasnik „Hidroenergije Andrijevica“ i brat predsednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića, koji je najavio povlačenje iz politike, kako je rekao iz ličnih razloga, nakon što je DPS na lokalnim izborima izgubila vlast u toj opštini.

Zakon o finansiranju političkih subjekata propisuje da kompanije i fizička lica koja s državom imaju neki ugovorni odnos, ili vrše posao od javnog interesa, ne mogu davati priloge političkim partijama.

Mašović je DPS-u za ove izbore donirao 5.000 eura. Tamara Kokić, koja je DPS pomogla s 3.000 eura, izvršni je direktor dve firme koje je osnovao konzorcijum, u kome udeo ima Igor Mašović, a do avgusta 2018. godine je radila kao direktor njegove kompanije “Igma Grand”.

(Glas javnosti/Vijesti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR