Glas Javnosti

Ovo je i za tebe, oče Momo!

Crna Gora
Autor: Glas javnostiSpu

Nema nikakve sumnje da najveće zasluge za istrajnu borbu protiv nepravde, oličene u nakaradnom tzv. Zakonu o slobodi veroispovesti, koja je na koncu rezultirala smenom trodecenijskog kriminogenog režima Demokratske partije socijalista (DPS), idu najpre mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i vladiki budimljansko-nikšićkom Joanikiju, zatim doskorašnjoj opoziciji, koja je uprkos svim pritiscima i manipulacijama DPS na izborima 30. avgusta ostvarila fantastičnu pobedu, i najzad, ali nipošto ne i najmanje, slobodoljubivom i bogoljubivom narodu Crne Gore. Međutim, ne sme se zaboraviti uloga koju je u borbi za slobodu i očuvanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori imao protojerej-stavrofor kotorski i paroh bokokotorski Momčilo Krivokapić, koji nažalost nije dočekao da vidi plodove ove svete borbe, pošto se krajem aprila, u 76. godini života, upokojio u Gospodu.

Čitav života oca Moma, kako ga je iz milošte zvala njegova pastva, bio je obeležem služenjem Svetoj srpskoj Crkvi i borbom za očuvanje njenog položaja, najpre pod udarima komunističkih vlasti, a potom i njihovog ideološkog naslednika, oličenog u DPS. Tako je otac Momo, između ostalog, 1992. godine bio imenovan za prvog rektora obnovljene Cetinjske bogoslovije. U novijem periodu, odnosno nakon usvajanja pomenutog nakaznog “Zakona” krajem prošle godine, otac Momo je bio među njegovim najglasnijim protivnicima, pa se tako stavio na čelo veličanstvenih litija i molebana, održavanih u Boki Kotorskoj u znak protivljenja njegovom usvajanju i primeni.

Zbog navodnog kršenja epidemioloških mera propisanih od strane crnogorskog Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT), zajedno sa još dvojicom sveštenika u martu ove godine priveden je na informativni razgovor.

Pamtiće se pozivi oca Moma pravoslavnom narodu Crne Gore da bude uporan, smiren i dostojanstven u borbi za povlačenje pomenutog “Zakona”. Ali i reči da će se vreme i istorija u Crnoj Gori meriti pre i nakon početka litija.

Verovatno da otac Momo nije ni slutio koliko će proročke biti ove njegove reči, pošto je evidentno da je usvajanje “Zakona” predstavljalo onu kap koja je definitivno prelila čašu časnih Crnogoraca, podstičući ih najpre na masovno učešće u protestnim šetnjama, litijama i molebanima, a zatim i da na izborima napokon pošalju na smetlište istorije režim DPS. I zato je neophodno reći – oče Momo, ova pobeda je i za tebe!

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR