Glas Javnosti

OSTACI SREDNJEVEKOVNOG PRAVOSLAVNOG HRAMA U BLIZINI ULCINJA: Sagrađen na morskim hridima, a evo šta predanje kaže (FOTO)

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Na Valdanosu, pored Ulcinja pronađeni su ostaci pravoslavnog hrama posvećenog svetom Nikolaju Miriklijskom Čudotvorcu.

"Voljom Božijom, a tragom pismenog i usmenog predanja, na praznik Časnih veriga Sv. apostola Petra, 29.01. tekućeg leta Gospodnjeg na levoj obali uvale Valdanos, pronađeni su ostaci pravoslavnog hrama. Predanje kaže, da je hram bio posvećen svetom Nikolaju Mirlikijskom Čudotvorcu. Jasno se vide zidine hrama, visine, sa severne strane i do 2 metra, dok je sa južne strane veliki nanos zemlje, tako da zidovi vire svega pedesetak centimetara. Na istočnoj strani se jasno vidi polukružna apsida oltara, dok je sa zapadne strane ulaz u hram. Po načinu obrade kamena, načinu zidanja i sastavu maltera, prve analize upućuju na to, da se radi o srednjovjekovnom hramu. Hram je zidan na samim morskim hridima i njegovi ostaci su svega nekoliko metera od morske vode i nadmorske visine 3-4 metra. Hram je dimenzija 4h 2,5 metra”, saopštio je paroh ulcinjski, sveštenik Siniša Smiljić, kako prenosi Sputnjik..

"Na ovaj isti dan, na inicijativu ulcinjskog sveštenstva, okupili su se pravoslavni meštani da učestvuju u blagoslovenoj radnoj akciji krčenja prilaza i okoline ove svetinje. Svi su se latili posla. Za nepuna dva sata rada, na licima svih prisutnih sijala je radost, koja nije mogla skriti zadovoljstvo pogledom na vaskrslu svetinju. Sveštenici Siniša Smiljić i Bratoljub Radović, su održali moleban za početak svakog dobrog dela. Miris tamjana i pojanje molitava i tropara razlegao se uvalom Valdanosa. 

"Evo danas smo, braćo i sestre, okrčivši rastinje korova sa ove svetinje, okrčili i raščistili našu budućnost vere i opstanka na ovim prostorima. Jer onaj ko obnavlja svetinje i bogomolje, taj obnavlja svoju dušu i obnavlja staze kojima potomci treba da idu i ne lutaju. Ovi ostaci hrama nisu samo puki geografski orijentiri pravoslavnog življa, oni treba da su zalog i opomena na svjedočenje ljubavi na koju smo prizvani kao oni koji slede Onog koji jeste Ljubav. Ova svetinja pravoslavna treba da nas podsjeti da i među našim sugrađanima drugih vjeroispovijesti treba da ispovijedamo i svjedočimo tu Ljubav , a ona je mir, sloga i praštanje" - rekao je otac Siniša prisutnima.

Youtube/Printscreen/ HANGOVER COMMUNITY

Milorad Miško Đakonović, meštanin i ugledan domaćin, okupljenima je ispričao živo predanje, koje su i drugi čuli, da je hram izgradio pravoslavni Grk, čiji su se sinovi posle brodoloma spasili upravo na hridima, na mestu ovog hrama. U znak zahvalnosti Svetom Nikolaju, poznatom zaštitniku mornara i moreplovaca, njihov bogati otac je sagradio ovaj hram.

Meštani su pričali da su se o velikim praznicima "čula zvona od ove strane", iako nigdje u blizini nije bilo tada hrama koji je u funkciji. Oni su to tumačili kao neki znak čuda Božijeg.

Danilo Leki (71), meštanin, ispričao je o imenima toponima na Valdanosu, koji su svi slovenskog-srpskog porijekla. U blizina se nalazi "Vilina voda" koja ima čudotvorna lekovita svojstva za nerotkinje. "Vilina greda", "Vučja jama", "Radoč", "Bunari", a sva ova imena su zatečena prilikom oslobođenja Ulcinja 1878. godine. Jedino je ime brda, iznad Valdanosa, "Mandra" ili "Mendra", grčkog porekla i ima značenje u reči pastir. "Mavrijan", takođe brdo severno od Valdanosa je ime dobilo po grčkoj reči za crnce, gusare, koji su u 16. veku imali svoj logor u Valdanosu, dok se nisu preselili u ulcinjsku tvrđavu.

"Takođe, za samo ime "Valdanos", postoje dva tumačenja značenja tog imena. Jedno je latinskog porekla i neki tumači tvrde da potiče od latinskog značenja "Val di Noci", što bi u prevodu značilo "Dolina oraha". Pošto se ne zna da je u Valdanosu ikada bilo oraha i da je ova uvala bila poznata isključivo po maslinama i drugim mediteranskim kulturama, ostaje da je slovensko značenje imena Valdanos jedino relevantno. Sagledavajući istorijske činjenice, da je na ovom prostoru, od 6. do 16. veka živelo slovensko-srpsko stanovništvo, sasvim je logično i očigledno da "Valdanos" ima značenje, inače realnog morskog klimatskog stanja u određenim mesecima u godini, "Valovi da nose" - kaže sveštenik Siniša Smiljić.


BONUS VIDEO: DOKTOR ALEKSANDAR RADOJEVIĆ O ZAGAĐENOSTI KAO TIHOM UBICI 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR