Glas Javnosti

OGLASIO SE MUP CRNE GORE: Državljani Srbije PROTERANI jer nemaju DOZVOLE ZA RAD

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Nakon sramnog proterivanja osam državljana Srbije sa teritorije Crne Gore u zabrane ulaska u zemlju do maja 2020. godine, oglasili su se i pripadnici MUP-a ove zemlje kako bi razjasnili tok događaja.

"Pripadnici Centra bezbednosti Nikšić u sklopu aktivnosti "Stranac" danas su izvršili kontrolu boravka lica u apartmanima "Krsmanović" kojom prilikom je zatečeno više državljana Republike Srbije", saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

U navedenim apartmanima su zatečeni: Vladimir Vojvodić (38), Jelena Denić (41), Olivera Đorđević (38), Jelena Nešić (41), Andrijana Stanković (26), Bojan Delić (22), Vuk Mladenović (23) i Nikola Aleksić (35), sva lica državljani Republike Srbije.

"Prilikom kontrole utvrđeno je da navedena lica, kao izvršioci poseduju ugovore o delu političke partije u Crnoj Gori "Nove srpske demokratije" iz Podgorice kao naručioca posla, a koji se odnose na unapređenje organizacije stranke u smislu uređenja podataka i elektronske obrade baze članstva kroz primenu novih tehnoloških rešenja radi nesmetanog i efikasnog funkcionisanja, pri čemu je definisan period angažovanja stranih državljana, od 25. januara 2021. godine do 10. februara 2021. godine.

Iz razloga neposedovanja dozvola za privremeni boravak i rad stranih državljana kao i potvrde o prijavi rada, navedenim licama su od strane Inspektora za strance Stanice granične policije I Nikšić uručeni pozivi za obavljanje informativnog razgovora u službenim prostorijama ove stanice, a u vezi sa pojašnjavanjem obavljanja radne delatnosti bez neophodnih dozvola.

Daljom kontrolom od strane Inspektora za strance utvrđeno je da su državljani Republike Srbije nakon ulaska u Crnu Goru u zakonom predviđenom roku prijavili boravak u apartmanima "Krsmanović".

S obzirom na to da su lica izvršila turističku prijavu boravka u apartmanima "Krsmanović", kao i da ne poseduju dozvole za privremeni boravak i rad i potvrde o prijavi rada, te shodno članu 35 Zakona o strancima, je utvrđeno da boravak ne koriste u svrhu radi koje im je odobren, od strane Inspektora za strance Stanice granične policije I - Nikšić, protiv navedenih lica na osnovu člana 36 Zakona o strancima doneta su rešenja o otkazu boravka do 90 dana kojima je određeno da lica moraju napustiti teritoriju Crne Gore 1. februara pri čemu im je izrečena zabrana ulaska u Crnu Goru do 1. maja 2021. godine", pisalo je u saopštenju.

- Ničije pretnje krivičnim prijavama neće pokolebati pripadnike Uprave policije da svoj posao obavljaju u skladu sa zakonom propisanim ovlašćenjima - poručili su iz policije povodom najave lidera Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandića da će NSD podneti krivičnu prijavu protiv načelnika Centra bezbednosti Nikšić i predsednka opštine Milutina Simovića zbog proterivanja srpskih državljana.

Crnogorski mediji prethodno su preneli da je nikšićka policija proterala osam državljana Srbije. Kako tvrde podgorički mediji, oni su bili zaduženi da u narednih dvadesetak dana, uoči izbora u Nikšiću, evidentiraju članove jedne prosrpske partije za naknadu od 500 evra. Takođe je uvidom u navedene ugovore o delu, utvrđeno da je za iste naručilac planiranih radnih aktivnosti "Nova srpska demokratija".

Lica su prilikom prikupljanja obaveštenja izjavila da nisu bila upoznata sa odredbama člana 39, koji precizira postupak izdavanja dozvole za privremeni boravak, člana 40 koji definiše postupak izdavanje dozvole za privremni boravak i rad kao i člana 85 Zakona o strancima kojim je preciziran postupak izdavanja potvrde o prijavi rada, a što im je predočeno i pojašnjeno od strane inspektora za strance Stanice granične policije I Nikšić.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP