Glas Javnosti

OEBS: Vladajuća partija imala prednost korišćenja državnih resursa i veliku medijsku pokrivenost

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Iako su parlamentarni izbori u Crnoj Gori sprovedeni transparentno i efikasno, široka zloupotreba položaja i državnih resursa dala je vladajućoj partiji neupitnu prednost u atmosferi intenzivno polarizovane rasprave o nacionalnom identitetu i crkvi, saopštili su danas međunarodni posmatrači.

U preliminarnim zaključcima međunarodne misije za posmatranje izbora OEBS/ODIHR se navodi da su javns okupljanja, uključujući i političke skupove, bila zabranjena od 25.juna do 23.jula zbog pandemije COVID-19, iako je kampanja počela od dana raspisivanja izbora:

- Primetno učešće predsednika, koji pritom nije kandidat i ostalih visokih državnih zvaničnika u kampanji, zamaglilo je granicu između države i vladajuće partije-.

Navode da vladajuća partija uživa neprimerenu prednost kroz različite oblike zloupotrebe položaja i državnih resursa, poput nuđenja prevremenog zapošljavanja u državnom sektoru i dodele vanrednih socijalnih naknada “ugroženim” grupama na osnovu nejasnih kriterijuma.

U preliminarnom izveštaju navode da je ograničena misija za posmatranje izbora ODIHR primila pritužbe na račun pritiska da se glasa za vladajuću partiju, te da su u dva slučaja započete zvanične istrage

Specijalna koordinatorka i vođa OEBS-ovih kratkoročnih posmatrača Margareta Cederfelt je istakla da su izbori održani u okruženju koje je bilo polarizovano po pitanju crkve.

Vladajuća partija je, kako je kazala, imala prednost zbog korisćenja državnih resursa i velike medijske pokrivenosti.

Istakla je da su genereralno izbori bili transparenti, iako DIK nije do kraja ostvarila svoju regulatornu ulogu.

- Izborni dan je protekao uredno a zdravstveni protokoli nisu dosledno sprovedeni - .

Istakla je da je kampanja bila mirna iako je bila suprotstavljajućeg tona.

- Bila je ovo vrlo borbena kampanja s tim da je vladajuća partija bila u prednosti zbog nejednakih uslova takmičenja. Uticaj covid-a na kampanju, uključujući i jučerašnji izborni dan bio je neosporno jak, ali ne koliko i rasprave o crkvenom i nacionalnom identitetu - kazala je Cederfelt.

Šef Ograničene misije posmatranja parlamentarnih izbora (ODIHR) ogranicene misije za posmatranje izbora Tamaš Maserić kazao je da je sprovođenje izbora bilo transparentno,navodeći da je tehnički aspekt bio efikasan.

On je rekao da je žalosno što su propusti zakona i nedostatak nezavisnosti medija omogućili zloupotrebu državnih resursa.

Odgovarajući na pitanje novinara, istakao je da nisu primijetili da je bilo nepravilnosti koje bi mogle uticati na rezultat izbora.

Meserić je rekao da je potrebna jaka politička volja u čitavom političkom sprektu da bi se poboljšao zakon i izborn apraksa kroz sveobuhvatni proces reformi.

(Glas javnosti/vijesti.me)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR