Glas Javnosti

ODREĐEN PRITVOR VESNI MEDENICI: Biće u Spužu ili u bolnici - čeka se izveštaj lekara

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Bivšoj predsednici Vrhovnog suda Crne Gore, Vesni Medenici, određen je večeras pritvor do 30 dana, a advokati Zdravko Begović i Zdravko Radošić su najavili da će se žaliti na to.

Od mišljenja lekara zavisi da li će ona biti pritvorena u zatvoru i Spužu ili će biti u Kliničkom centru Crne Gore, gde je zbog lošeg zdravstvenog stanja još od hapšenja.

Pritvor je određen i policajcu Miloradu Medenici, službenici Uprave carina i prihoda Ivani Kovačević, Vasiliju Petroviću sinu vlasnika građevinske firme "Cijevna komerc" Danila Dana Petrovića i bivšem fudbaleru Luki Bakoču.


Advokat Begović je danas kazao da je neprijatno iznenađen time što je Medenica koja je zadržana i u lošem je zdravstvenom stanju, danas saslušana pred sutkinjom podgoričkog Višeg suda, Suzanom Mugošom, zaduženom za istragu.

Medenica je bila "na ivici da ne može da iznese svoju odbranu", ali je odbrana iznela svoje argumente i protiv je određivanja pritvora, kazao Begović.

On je rekao da se njen sin Miloš Medenica u jednoj beogradskoj klinici leči od bolesti zavisnosti, ali da je izvesno da će doći pred crnogorske pravosudne organe.


Medenici koja je 17 godina bila na čelnim funkcijama u crnogorskom pravosudju, na teret se stavljaju stvaranje kriminalne organizacije i protvzakoniti uticaj.

Uhapšena je u nedelju uveče na podgoričkom aerodromu, odakle je trebalo da otputuje za Beograd. Portal "Libertas" je nedavno objavio da se njen sin, Miloš Medenica (35) bavio krijumčarenjem cigareta i trgovinom drogom - sudeći po podacima koje je Europol dostavio crnogorskoj policiji i tužilaštvu.


U presretnutim razgovorima koje je dostavio Europol, čuje se kako Medenica kaže policajcu Darku D. Laloviću (35) da je sa njegovim nezakonitim poslom upoznata njegova majka Vesna Medenica i da od nje može očekivati zaštitu - naveo je "Libertas".

Vesna Medenica je od 2003. bila na dve najvažnije funkcije u pravosuđu: bila je četiri godine vrhovna državna tužiteljka Crne Gore, a potom u tri mandata na čelu Vrhovnog suda od 2007. do decembra 2020, kada je podnela ostavku.

Njen višestruki mandat na čelu Vrhovnog suda su kritikovali delovi međunarodne i domaće javnosti jer Ustav nalaže da jedna osoba može na tu funkciju biti birana najviše dvaput.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR