Glas Javnosti
posta

Odloženo ročište vladiki Joanikiju, nema uslova za propisno suđenje

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

U Osnovnom sudu u Nikšiću odloženo je ročište glavnog pretresa u postupku protiv episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osmorice sveštenika, okrivljenih za kršenje zdravstvenih mera o sprečavanju širenja zaraznih bolesti zbog litije, koja je na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja, održana u Nikšicu.

Novo ročište zakazano je za 4. septembar.

Sudija Igor Đuričković je odluku doneo na zahtev jednog od branilaca episkopa Joanikija i četvorice sveštenika da se suđenje odloži zbog epidemiološke situacije.

Inače, ranije danas ispred suda se okupilo na desetine građana koji su skandirali „Ne damo svetinje“ i „Ne damo vladiku“, a sa vladikom Joanikijem u sudnicu je ušao i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Kostić je ranije saopštio da sudnica ne obezbeđuje propisane mere fizičke distance, te da bi trebalo voditi računa o zdravlju u trenutnoj situaciji.

Nakon odlaganja ročišta, Kostić je novinarima rekao da je sudija imao razumevanja i odložio ročište za 4. septembar, do kada bi trebalo da se poboljša epidemiološka situacija.

- Verujem da bi sudija i bez mog predloga doneo ovakvu odluku, jer je predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica predsednicima sudova poslala dopis zbog pogoršanja epidemiološke situacije - kazao je Kostić.

Odluka je očekivana kako se ne bi stvorio novi klaster u sudu.

- Virus ne bira. Ovim odlaganjem se ništa neće izgubiti, može se samo dobiti, a to je da se smanji broj potencijalno zaraženih, verujem da neće doći ni do jednog novog slučaja usled ovog okupljanja, pa molim građane da se što pre raziđemo - rekao je Kostić.

Odlučeno je da se današnji pretres odgodi zbog složene epidemiološke situacije, jer po zvaničnim podacima u Crnoj Gori od novog korona virusa ima više od 1.500 zaraženih, od čega je značajan broj iz Nikšića i Berana, odakle su i stranke u postupku.

- Tako da bi održavanje današnjeg ročišta podrazumijevalo nastavak u prostoriji površine oko 100 kvadrata grupe od preko 25 osoba, u trajanju od više sati, što bi predstavljalo značajan epidemiološki rizik - rekao je Đuričković.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pitao je sudiju Ivana Đuričkovića zbog čega on nije među okrivljenima, budući da je kao vladika spornog dana predvodio litiju, na šta mu je on odgovorio da je to pitanje za tužilaštvo.

On je novinarima rekao da bi bilo najnormalnije da su njega među prvima optužili kao krivca: "Koji je bio razlog da i mene ne okrive? Ovo suđenje je i suđenje Svetom Vasiliju Ostroškom, jer je on sabrao narod, a tada nije bilo virusa u Nikšiću. Sada poslije ukidanja litija virus je opet počeo da vlada".

Amfilohije je rekao da se nada da će virus da se zaceli, ali i da se zacele opakiji virusi koji vladaju Crnom Gorom.

Na ulici kod nikšićkog Osnovnog suda okupili su se građani, u znak podrške sveštenstvu SPC.

Jonakije i sveštenici SPC Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Ostoja Knežević, Vasilije Brborić, Danila Zirojević, Željko Rojević, Nikola Marojević i Mirko Vukotić terete da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja prekršili Krivični zakonik Crne Gore.

U optužnom predlogu navedeno je da su tog dana kada se u Nikšiću tradicionalno obilježava praznik Svetog Vasilija Ostroškog “postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali verski obred van verskog objekta – litije ulicama grada”.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR