Glas Javnosti

ODLOŽENO SUĐENJE VLADIKI JOANIKIJU: Nikšićani okupljeni ispred suda uzvikivali 'Ne damo svetinje'!

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

U Osnovnom sudu u Nikšiću za 16. jul je odloženo suđenje Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika, okrivljenih za kršenje zdravstvenih mera o sprečavanju širenja zaraznih bolesti zbog litije, koja je na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja, održana u Nikšiću.

Prvo ročište glavnog pretresa nije održano zato što se jedan od okrivljenih, sveštenik Slobodan Jokić nalazi na banjskom lečenju zbog zdravstvenih problema, koje je ranije imao, a koji su pogoršani situacijom koja se dešavala prilikom hapšenja, saslušanja u Tužilaštvu i zadržavanja.

U znak podrške vladici i sveštenstvu ispred suda se okupio veliki broj sveštenika, ali i naroda koji skandira "Ustala je Crna Gora, svetinja se braniti mora" i "Ne damo svetinje".

Takođe, ispred suda u znak podrške stiglo je i sveštenstvo iz Bara, Danilovgrada i Podgorice.​

Vladika Jonikije i sveštenici su prethodno u Sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću služili Svetu arhijerejsku liturgiju.

Foto: mitropolija.com

Tužilaštvo vladiku i sveštenike tereti da su 12. maja u Nikšiću postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali verski obred - litiju ulicama grada.

Vladika Joanikije je pre par dana rekao da oni ne beže od suđenja i da će ispoštovati sve institucije.

 

Sudski postupak vodi sudija Igor Đuričković.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR