Glas Javnosti

ODLAZEĆA VLADA CRNE GORE PRIZNALA GREŠKU: Mitropoliji nezakonito obračunato DVA MILIONA EVRA POREZA na sveštenike!

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

Ministarstvo finansija je poništilo rešenje Poreske uprave kojim se na teret Mitropoliji crnogorsko-primorskoj stavlja poreski dug od preko dva miliona evra (sa obračunatim kamatama) na ime poreza i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za oko 60 sveštenih lica.

Spornim rešenjem je Mitropoliji kao isplatiocu prihoda, na čiji teret se plaćaju porezi na dohodak fizičkih lica (doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje, od samostalne delatnosti sveštenika, verskih službenika, monaha i monahinja) utvrđena obaveza plaćanja poreza i doprinosa za zdravstveno osiguranje na lična primanja iz samostalne delatnosti, kamata za neplaćene i manje plaćene doprinose za PIO i zdravstveno osiguranje, kao i razlika između utvrđenih i manje plaćenih obaveza za period od 2003. do 2020. godine.

U odluci o poništavanju rešenja navodi se da je Mitropolija u blagovremenoj žalbi navela da nema pravnog osnova da bude stranka u postupku za obračun doprinosa za PIO za sveštenike i verske službenike kao osiguranike samostalne delatnosti.

Ukazali su da je Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje propisano da su obveznici doprinosa za PIO sveštenici, verski službenici, monasi i monahinje, a ne Mitropolija.

Povreda upravnog postupka

Istakli su da su rešenja mogla biti doneta samo na pojedinačna imena oko 60 sveštenih lica, a što Poreska uprava nije uradila, čime je napravljena bitna povreda upravnog postupka jer nijednom licu nije data mogućnost da učestvuje u njemu.

-Navode i da su utvrđene obaveze i za umrle i penzionisane sveštenike i verske službenike, kao i da Poreska uprava dosad nije donela nijedno rešenje kojim bi utvrdila poresku obavezu čak ni Mitropoliji, iako nije pasivno legitimisana pa samim tim nije moglo doći do kašnjenja u izvršenju obaveza, iz kog razloga nije ni bilo zakonskog osnova da se obračunavaju kamate- navodi se u odluci o poništavanju.

Ministarstvo je utvrdilo da pobijeno rešenje nije pravilno i na zakonu zasnovano.

Ministarstvo konstatuje da se Poreska uprava u obrazloženju rešenja nije pozvala na zakonsku odredbu na osnovu koje je Mitropoliji utvrdila obavezu poreza, kao i doprinosa za zdravstveno osiguranje za period od 2003. do 2010. godine, odnosno nakon isteka apsolutnog roka zastarelosti propisanog odredbama člana 103 Zakona o poreskoj administraciji.

Punomoćnici Mitropolije u ovom predmetu bili su sveštenici protojerej-stavrofor Velibor Džomić i proto-prezviter Predrag Šćepanović.

(Glas javnosti/Dan)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR