Glas Javnosti

ALAL VERA SUDIJA! Nečuveno obrazloženje za puštanje na slobodu VESELINA VELJOVIĆA

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Osnovni sud na Cetinju obrazložio je odluku da odbije žalbu tamošnjeg tužilaštva, koje je tražilo da se odredi pritvor Veselinu Veljoviću, savetniku za bezbednost šefa države Mila Đukanovića.

Između ostalog piše: Ne postoji sumnja da će Veselin Veljović ponoviti izvršenje krivičnog dela za koje je osumnjičen, jer nije zakazan nijedan skup kojem bi mogao prisustvovati.

Veljović se sumnjiči za napad na dojučerašnje kolege - pripadnike Uprave policije tokom protestnih skupova na Cetinju 5. septembra, povodom ustoličenja Joanikija za mitropolita srpske crkve.

I sudsko veće zaključuje da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Veselin izvršio krivično djelo - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, ali konstatuje da ne postoji osnov za pritvor.

 
- Okolnosti da bi okrivljeni ostankom na slobodi mogao ponoviti krivično delo, moraju biti konkretne, a ne apstraktne. U konkretnom, osumnjičeni ranije nije osuđivan, a postojanje tenzija nije dovoljno da se po ovom osnovu odredi pritvor, jer je događaj povodom ustoličenja mitropolita od 5. septembra godine okončan, dok aktuelno nisu prijavljeni ili najavljeni novi skupovi građana, niti se to u žalbi tvrdi. Stoga predlog po ovom osnovu nije konkretizovan, već se svodi na postojanje mogućnosti u budućem periodu da budu organizovani građanski skupovi, na kojima bi osumnjičeni ponovio delo pa kako se radi o budućoj neizvesnoj okolnosti, to ista po ocjeni ovog veća ne opravdava određivanje pritvora po ovom pritvorskom osnovu - navode iz suda na Cetinju.

 

Navode da nisu ispunjeni uslovi da mu se odredi pritvor ni po drugom zakonskom osnovu - zbog mogućeg uticaja na navedene svedoke:

- Budući da okolnosti sadržane u žalbi, niti one koje proizlaze iz spisa predmeta, ne ukazuju na opasnost da će osumnjičeni ometati postupak uticanjem na navedene svedoke, koji su inače policijski službenici, koji su o okolnostima predmetnog događaja sačinili službene zabeleške, a osim toga događaj je zabeležen na DVD snimku, što sve ukazuje da ne postoji opasnost da bi osumnjičeni mogao da utiče na svedoke u pogledu okolnosti izvršenja predmetnog krivičnog dela.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR