Glas Javnosti

Novi podmukli plan crnogorskog režima: Kriminalcima na učesnike auto-litija?!?

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Kako saznajemo od poverljivih izvora bliskih vrhu vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS), veličanstvena auto-litija u Beranama, održana 05. jula uz učešće više stotina slobodoljubivih Crnogoraca, koji su tom prilikom, u znak protesta zbog usvajanja nakaradnog tzv. Zakona o slobodi veroispovesti, a kako bi istovremeno ispoštovali mere koje je donelo Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT), svojim vozilima oformili kilometarsku kolonu, bila je povod sastanka koji su u tajnosti održali crnogorski premijer Duško Marković, direktor Uprave policije (UP) Crne Gore Veselin Veljović i njegov pomoćnik Zoran Lazović, inače bivši visoki funkcioner Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB).

Tom prilikom, ocenjeno je da koncept auto-litija predstavlja veoma efikasan način za zaobilaženje mera i restrikcija koje je NKT usvojilo u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa, a koje crnogorskom režimu služe kao odličan izgovor za zabranu protestnih skupova, litija i molebana za zaštitu svetinja Srpske pravoslavne crkve (SPC). Takođe, procenjeno je da bi, ukoliko se auto-litije u narednom periodu omasove i prošire, lako moglo da dođe do potpune blokade Crne Gore, dodatnog usložnjavanja ionako nestabilnih bezbednosnih prilika, te dalje destabilizacije režima. Ovakav razvoj situacije bi mogao da rezultira i “razvlačenjem” policijskih snaga, kojih ionako nema dovoljno, pri čemu sve veći broj policajaca odbija da učestvuje u suzbijanju protesta protiv pomenutog “Zakona”, ma u kom obliku oni bili organizovani.

Osim toga, na sastanku je kao dodatan problem apostrofirana okolnost da crnogorski režim za suzbijanje protesta ne bi mogao da upotrebi ni vojsku, iako je to u više navrata razmatrano kao opcija. Naime, uprkos tome što crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković, nekada osvedočeni Srbin i vernik SPC, zagovara ovaj scenario, krugovi bliski vrhu DPS su nam preneli da je u svojim planovima naišao na odbijanje komande Združenih snaga NATO za južnu Evropu u Napulju, koja nije dala saglasnost za manipulaciju Vojskom Crne Gore (VCG) njenim uključivanjem u razračunavanje crnogorskog režima sa svojim političkim protivnicima, i potencijalnu primenu sile nad građanima Crne Gore.

Inače, Bošković se u svojim namerama da zloupotrebi VCG u interesu režima DPS suočio i sa problemom unutrašnje prirode, odnosno sa činjenicom da je i značajan deo pripadnika VCG, kao i u slučaju policijskih snaga, odlučan da odbije naređenje kojim bi bio primoran da vrši represiju nad svojim sugrađanima.

Imajući sve to u vidu, Marković, Veljović i Lazović su se na pomenutom sastanku dogovorili da aktiviraju već sačinjen plan o uključivanju pripadnika kriminalnih krugova u suzbijanje auto-litija, ali i svih drugih skupova za odbranu svetinja SPC. Prema ovim planovima, predviđeno je da grupa “odabranih” kriminalaca najpre prođe dodatnu fizičku obuku i obuku za rukovanje vatrenim oružjem na nekoliko poligona širom Crne Gore, nakon čega bi po potrebi bili uključeni u onemogućavanje pomenutih skupova i primenu fizičke sile nad njihovim organizatorima i učesnicima.

Evidentno je da zaključci sa tajnog sastanka pomenutog trojca iz samog vrha crnogorskih vlasti u prvom redu ukazuju na probleme sa kojima se crnogorski režim suočava u nameri da instrumentalizuje policijske i vojne snage za obračun sa sopstvenim građanima, a zatim i na razmere beskrupuloznosti kojoj je u toj nameri spreman da pribegne, angažujući kriminalne krugove za ovaj prljavi posao. Međutim, što je možda još značajnije, navedeno upućuje na dimenzije odvojenosti crnogorskog režima od realnosti, što samo znači da su sazreli uslovi da na predstojećim izborima, zakazanim za 30. avgust, bude konačno poslat na smetlište istorije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR