Glas Javnosti

Novi gradonačelnik Budve nosi sat od osam hiljada evra, a Mila poredi sa Svetim Petrom

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Nova tesna odbornička većina u Skupštini opštine (SO) Budva izabrala je juče poslanika vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS) Nikolu Divanovića za novog gradonačelnika.

To je bio epilog dramatičnih sukoba starog rukovodstva i novoformirane većine u Budvi i okršaja ispred zgrade Opštine koji su uključivali kordone policije, privatno obezbeđenje, suzavac, pendreke i lisice.

 - Radiće svi oni koji žele da rade i imaju korektan odnos prema svojim obavezama. Mene niko ne može da posvađa sa mojim Budvanima, najmanje neki politički lideri koji su to pokušavali. Ja sam Budvanin, član autohtone budvanske porodice i to će tako ostati. Ne treba niko Budvu da brani od Nikole Divanovića - poručio je juče jednoglasno izabran gradonačelnik.

Poručuje da će od ponedeljka početi da radi na rešavanju problema, obećavajući da neće biti revanšizma i da svako želi da radi ima mesta u njegovom timu.

- Obećavam da će vrata moga kabineta biti otvorena za sve Budvane, ljude koji imaju dobre namere, dobre projekte - naglasio je Divanović. Rođen je u Budvi gde je završio i gimnaziju, a diplomirao je na Ekonomskom fakultet u Podgorici i u oblasti menadžmenta u turizmu na Univerzitetu Mediteran. Savetnik potpredsednika Skupštine Crne Gore postao je 2017. godine, a već sledeće poslanik vladajućeg DPS-a. Pre toga je bio potom sekretar Sekretarijata za gradsku infrastrukturu i ambijent u Opštini Budva.

Divanovićev rad u SO Budva obeležila je jedna krivična tužba, a njegove poslaničke godine ostaće upamćene po skupštinskim raspravama koje su daleko odjeknule, poput one da li je Milo Đukanović nalik Svetom Petru i šta predstavlja drhtavica Angele Merkel.

Odmah po stupanju na poslaničku funkciju pažnju je privukao i listom svoje imovine, na kojoj se našao i sat "roleks" vredan 8.000 evra. Kako je objasno medijima, sat je dobio na poklon od oca. 

- Činjenica je da posedujem sat marke „roleks”, vrednosti 8.000 evra, i ja sam ga prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije u imovinskom izveštaju koji sam predao nakon stupanja na poslaničku funkciju. Osnov sticanja sata je poklon od oca - kaže Divanović.

On je objasnio da njegov otac nije javni funkcioner, a novac od kojeg mu je kupio sat stečen je prodajom imovine u Budvi.

- Mi imamo imovinu u Paštrovićima i otac je pre par godina prodao jedan deo i od tog novca kupio sat – rekao je tada Divanović.

Divanović je u fokus javnosti prvi put dospeo kada je kotorsko Osnovno državno tužilaštvo protiv njega podnelo optužnicu zbog uništenja i oštećenja kulturnog dobra. Naime, Mesna zajednica Stari grad Budva je krajem 2015. godine podnela krivičnu prijavu protiv Divanovića zbog devastacije gradskih bedema postavljanjem novogodišnjih ukrasa, odnosno iluminacije „DNK“, rad dizajnera Karima Rašida.

Divanović je više puta negirao da je postavljeno osvetljenje oštetilo zidove Starog grada. Rašidova iluminacija, pre nego što je uklonjena sa bedema, bila je u obliku dvostrukog niza svetlećih cevi dužine 250 metara, postavljena na metalne držače dužine oko metar i po, koji su bili učvršćeni šrafovima u kamene zidine stare nekoliko vekova.

Zidine Starog budvanskog grada su kulturno istorijski i zakonom zaštićeni spomenik.

Prošle godine, tokom skupštinske rasprave o "aferi koverat" u čijem je centru bio Milo Đukanović, Divanović je rekao da je crnogorski premijer simbol te zemlje "isto kao Sveti Petar i da neće doveka vladati".

 - Moja poruka je uvek da ne treba da krivite Petra zbog Svetog Petra, ne treba zbog Mila Đukanovića da mrzite Crnu Goru. Milo Đukanović je dok je tu, gde je simbol Crne Gore isto kao Sveti Petar. Moraćemo svi da sačekamo da se Milo Đukanović povuče. Budite strpljivi još jedan mandat, neće ni Milo vladati doveka Crnom Gorom - rekao je tada Divanović.

Ove izjave su napravile pravu buru u crnogorskim medijima. Mnogi su ga tada optužili za "poltronizam bez granica", ali i da je svojim rečima nehotice priznao da Đukanović nikada neće napustiti premijersku fotelju izbornom voljom građana.

Nekoliko meseci kasnije, u julu prošle godine, Divanović je bio zvezda još jedne skupštinske rasprave. Ovoga puta njegove izjave pretile su da izazovu diplomatski skandal, ali je na kraju zaključeno da se radi o, najblaže rečeno, neumesnom i nespretno sročenom političkom stavu.

Prošlog leta je nemačka kancelarka Angela Merkel imala nekoliko napada drhtavice u javnosti, nakon čega je Divanović u skupštini poveo raspravu o tome da li je zdravlje Merkelove ozbiljno narušeno i kako bi to moglo da utiče na budućnost EU i evropske integracije država Balkana.

- Ne treba da podsećamo nikoga na sve učestalije drhtavice Angele Merkel, koje bi danas bile nešto poput "voltšmerca" (svetska bol), ali sumnjam da će izazvati danas neku empatiju. Cilj je da se Merkel predstavi kao čelični vođa i kao glavni pokrovitelj i bankar EU - rekao je on.

Na ovu izjavu Divanovića odmah je reagovala poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak.

- Vrlo je nekorektno upoređivati drhtanje Angele Merkel sa drhtanjem Evrope, odnosno Nemačke. Znam da ste vi uvređeni zbog toga što vašeg predsednika partije (Mila Đukanovića) ona dugo nije htela da primi i kad ga je primila zadnji put, zadala mu je određene zadatke - kazala jeona, a preneo "Radio Slobodna Evropa" koji je tada pisao o Divanovićevoj neuspeloj metafori.

Odluku o imenovanju Divanovića ne priznaje koalicija koju čine Demokratski front (DF), Demokratska Crna Gora, Građanski pokret URA, Socijalistička narodna partija (SNP) i Socijaldemokratska partija (SDP).Na to što je druga strana, na čelu sa smenjenim gradonačelnikom Markom Carevićem, najavila da će doći na posao u ponedeljak, Divanović je kazao da se zna ko je politička većina u Budvi, a od juče se zna ko je Opštine i ko je predsednica Skupštine opštine.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR