Glas Javnosti

OBEĆALI NEĆE VIŠE! ‘NJUJORK TAJMS': Crna Gora UTOČIŠTE KRIJUMČARA, izgubljeni poreski prihod pogodio Evropu, a ne SAD

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Kako ocenjuje „Njujork tajms” brojni novinari ubijeni u pokušaju otkrivanja krijumčara cigareta u Crnoj Gori koji su delovali uz prikriveni blagoslov SAD, zbog čega se susedna država obavezala da će iskoreniti šverc.

List je u izdanju od utorka ocenio da je “dug spisak novinara koji su izgubili život, kao i kriminalaca umešanih u ilegalnu trgovinu cigaretama koja, uz prikriveni blagoslov SAD, predstavlja veliku industriju za Crnu Goru od balkanskih ratova devedesetih godina”.

Kako časopos dodaje sada Crna Gora govori da je odlučna u nameri da iskoreni taj šverc.

U tekstu „Crna Gora se obavezala da će iskoreniti smrtonosnu trgovinu: krijumčarenje cigareta”, list je preneo izjavu potpredsednika crnogorske vlade Dritana Abazovića koji je nedavno rekao da su svi znali šta se dešava, ali niko nije hteo da se dotakne te teme. List navodi da su evropske zemlje izgubile milijarde dolara poreskog prihoda jer su cigarete - i prave i falsifikovane, uskladištene u jadranskoj luci Bar transportovane iz Crne Gore na Zapad uz falsifikovane dokumente.

 

Slobodna zona Bara, poput sličnih područja u Dubaiju i drugim lukama, prvobitno je trebalo da postane centar za pretovar bez dugotrajne carinske procedure za robu namenjenu za dalji transport. Umesto toga, ta luka je postala utočište krijumčara.

Jedan od razloga zašto je šverc cigareta toliko dugo opstao bio je taj što ga je štitio, pa čak i kontrolisao dugogodišnji lider zemlje Milo Đukanović.

List opisuje politički put Đukanovića, navodeći da je bio jedno vreme saveznik predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića pre nego što se okrenuo protiv njega, a kasnije miljenik Zapada, posebno blizak sa SAD. „Njujork tajms” je preneo izjavu bivšeg američkog ambasadora u Srbiji i Crnoj Gori Vilijama Montgomerija koji je rekao da su SAD „okretale glavu i odlučile da ne vide šverc”.

- Svi su znali šta se dešava, ali mi smo to dozvolili jer je to donelo novac koji je Đukanoviću bio potreban protiv Miloševića - rekao je bivši ambasador.

 

Američki list prenosi da su SAD bile više fokusirane na trgovinu drogom, što je još jedan veliki problem u Crnoj Gori, nego na šverc cigareta. A izgubljeni poreski prihod pogodio je Evropu, a ne SAD, dodao je list.

Pozivajući se na članak hrvatskog Nacionala iz 2001, „Njujork tajms” je naveo da je Đukanović prikupio 65 miliona dolara od šverca cigareta i naložio ubistva saradnika tog lista. Dodaje se da su hrvatski novinar Ivo Pukanić i njegov saradnik kasnije ubijeni u Zagrebu. Montgomeri je izrazio uverenje da su ubistva, koja nikada nisu verodostojno rešena, delo „duvanske mafije”, preneo je list i dodao da je ubijen je i crnogorski novinar Duško Jovanović koji je pisao o tom švercu.

„Njujork tajms” je preneo delove izveštaja Evropske unije o napretku Crne Gore u kojem se navodi koliko je cigareta zaplenjeno, ali se traže i čvršće akcije „za uklanjanje sistemskih nedostataka u slobodnoj zoni” luke Bar.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR