Glas Javnosti

NEŽNI DŽIN ODUŠEVIO CRNOGORCE: Retka vrsta velikog sisara posetila Jadransko more! (VIDEO)

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Zbog posledica virusa korona mnoga primorja su ovog leta pusta, a izuzetak nije ni crnogorska rivijera. Da li usled globalnog otopljavanja ili zbog slabijeg prometa brodova i turista, tek u poslednje vreme, primećen je i veliki kitova i delfina koji posećuju Jadran a jedan snimak posebno je izazvao pažnju regiona.

Na Fejsbuk stranici Instituta za biologiju mora objavljen je video snimak na kome se vidi prisustvo kita perajara u vodama Crne Gore.

“Zahvaljujemo se posadi broda Montefish na dostavljenom snimku. Snimak je napravljen na udaljenosti od jedne milje ispred Ponte Veslo 26. jula” poručuju iz Instituta, a prenosi Radio Jadran.

Kit perajar je u proseku dugačak oko 20 metara, ali je izmeren i jedan perajar koji je bio dug 27 metara. Težina jednog takvog diva se procenjuje na oko 70 tona. To znači, da je mnogo vitkiji i lakši od jednako velikog plavog kita, a lakši je i od nekih manjih vrsta kitova kao što je grenlandski kit ili ulješura. Najsigurnije se može prepoznati po nesimetrično obojenoj donjoj čeljusti: desna strana je bela, a leva tamna.

(Glas javnosti/Nova.rs)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP