Glas Javnosti

NE DAJU DA PROSLAVE UJEDINJENJE SA SRBIJOM: Sramna odluka crnogorskih vlasti

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Srpski nacionalni savet Crne Gore izdao je saopštenje povodom odluke lokalne vlasti u Pljevljima, koja nije dozvolila srpskim organizacijama obeleže nacionalni praznik "Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije".

Saopštenje za javnost Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore prenosimo u celosti:

Obaveštavamo javnost da lokalna vlast u Pljevljima nije dozvolila srpskim organizacijama da u okviru manifestacije "Dani srpskog sabora" u Domu kulture u Pljevljima obeleže nacionalni praznik "Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije". Javna ustanova Centar za kulturu u Pljevljima svoju odluku da ne dozvoli obeležavanje nacionalnog praznika srpskim organizacijama obrazložila je dopisom u kojem navodi "da održavanje skupova u prostorijama Javne ustanove Centar za kulturu, koji imaju bilo kakvu konotaciju koja se može dovesti u vezu sa političkim, verskim i nacionalnim okupljanjima narušava ugled i svrhu postojanja ustanove, koja je formirana isključivo za očuvanje i razvoj kulturne delatnosti, kao i organizovanje kulturnih programa koji su namenjeni svim građanima Pljevalja i Crne Gore".

- Odgovor Javne ustanove Cetar za kulturu iz Pljevalja je samo nastavak već viđene prakse da su sve, i ne samo kulturne institucije, u lokalnim samoupravama gde je na vlasti antisrpska koalicija zaključane za srpski narod i srpske organizacije, pokušavajući da i dalje na drzak i neodgovoran način nastavi sa realizacijom državnog projekta asimilacije srpskog naroda. Srpski nacionalni savet, kao krovna organizacija, registrovana u Vladi Crne Gore, zavanično je upoznala najviši organ izvršne vlasti da je 1. decembar – Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije nacionalni praznik srpskog naroda u Crnoj Gori i da ga kao takvog srpski narod već više decenija obeležava i slavi.

 - Postupak lokalne samouprave u Pljevljima trebalo bi da bude poslednje upozorenje Srbima i parlamentarnim strankama koje dominantno glasa srpski narod uoči predstojećih lokalnih izbora da se jedino sabornošću i zajedništvom, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou može obezbediti prosperitet i ravnopravnost srpskog naroda u Crnoj Gori. I pored neprimerenog pokušaja lokalne samouprave u Pljevljima da u skladu sa njihovim željama srpskom narodu određuju nacionalne praznike, manifestacija sabornosti i kulture, kojom će se obeležiti Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije, kao najveća i najiskrenija želja svakog čestitog Srbina, održaće se 1. decembra 2021. godine u svečanoj sali hotela „Pljevlja - ističe se u saopštenju koje je potpisao predsednik Srpskog nacionalnog saveta dr Momčilo Vuksanović.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR