Glas Javnosti

Najmasovniji skup u istoriji Crne Gore: Dan SVETE TROJICE, praznik kad su se građani zakleli da će čuvati i braniti Svetinje kao zalog za bratsko pomirenje i umnožavanje ljubavi

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Na platou ispred Sabornog hrama okupio se tada veliki broj vernika iz svih krajeva Crne Gore

„Vlada Crne Gore treba da povuče Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica“, poručeno je sa velikog Trojičindanskog sabora koji je održan na današnji dan 2019. godine u Podgorici uz opomenu da se neće dozvoliti otimanje hramova Srpske pravoslavne crkve.

Danas se pred Sabornim Hramom Hristovog Vaskrsenja zavetujemo i zaklinjemo da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje Svetinje, živote naših Svetitelja, crkve, manastire, groblja i grobove naših predaka, kazao je juče vladika Joanikije i uskliknuo:

„Tako nam Bog Ljubavi, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški pomogli!“

AMIN! AMIN! AMIN, odgovorilo je punog srca 20.000 vernika okupljenih ispred hrama Hristovog Vaskrsenja juče u Podgorici, okupljenih i sabranih u odbrani naše Crkve i Svetinja.

Trojičindanski sabor bio je jedan od najmasovnijih skupova u istoriji Crne Gore.
Okupljenima je pročitan proglas u kom piše da vladin Predlog zakona o slobodi „nije ništa drugo do akt koji je prvenstveno uperen protiv Mitropolije crnogorske primorske i eparhije budimljansko-nikšićke, zahumsko-hercegovačke i mileševske koje imaju svoju osmovjekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru na kom se danas nalazi Crna Gora“.

–Predstavnici i najodgovorniji nosioci vlasti u Crnoj Gori i ne kriju da je ovo zapravo zakon protiv Srpske pravoslavne crkve, sveštenstva, monaštva i vernog naroda kojih je više od 95 odsto državljana Crne gore. Više nego jasno je da se Predlogom zakona priprema otimanje hramova i pljačka crkvene imovine i to sa zlokobnim i nesagledivim posljedicama, kazao je tada episkop budimljansko-nikšićki vladika Joanikije.
On je tada poručio da vjerni narod neće dozvoliti otimanje i pljačku hramova.

–Naša Crkva ne traži bilo kakve privilegije, već samo poštovanje prava na slobodu vere i očuvanja imovine, kazao je episkop Joanikuje.

On je istakao da zakon ne sme biti protiv jedne vere – pravoslavne, kao što je to sada slučaj.

–Ovaj Predlog zakon je usvojen zbog političkih interesa, da bi se stvorila lažna crkvena zajednica. Potreban je novi zakon, ali ne ovakav, već zakonski akt koji će obezbediti poštovanje ravnopravnosti svih vera, kazao je episkop Joanikije.

Prema njegovim rečima, smo na taj način Crna Gora može biti sigurna kao kuća svih njenih građana

–U suprotnom produbljuju se podele u ionako podeljenom društvu i raspiruje bratoubilaštvo po verskoj osnovi, upozorio je on.
Zahtevamo od Vlade Crne Gore da iz dalje procedure povuče Predlog zakona i pripremi novi, koji će biti u skladu sa dostojanstvo Crne Gore i međunarodnim standardima. Ako Vlada Crne Gore to ne učini, mi ćemo još odlučnije saborno istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava. Danas se pred Sabornim hramom zavetujemo i zaklinjemo da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje, živote naših svetitenja, groblja, crkve i manastire, tako nam Sveti Petac Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški pomogli, poručio je tada Joanikije.
Blaženopočivši mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je tada da Petrovdanski sabor nije ništa novo, jer on traje već vekovima.

-Ovo je sabor koji traje vekovima i koji nas sabira, istakao je on.
Mitropolit je imao poruku i za autore Predloga zakona o verskim zajednicama.

–Neka donose zakone koje je pisao Sveti Petar Cetinjski. Takve zakone da pišu, a ne da stvaraju razdore i mržnju, te da na tome grade budućnost Crne Gore. Treba svi jednim srcem da proslavljamo Boga ljubavi, kazao je on.

Trojičindanski sabor organizovali su Mitropolija crnogorsko-primorska u saglasju sa ostalim episkopijama iz Crne Gore: budimljansko-nikšićkom, mileševskom i zahumsko-hercegovačkom.

„Neka bi ovaj Sabor bio zalog za bratsko pomirenje i umnoženje ljubavi, saopšteno je tada iz Mitropolije crnogorsko-primorske.
Podsetimo, nova parlamentarna većina Skupštine Crne Gore, usvojila je ponovo izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti koje prethodno predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

Izmenama Zakona o slobodi veroispovijesti, koje je skupštinska većina ponovo usvojila, ukidaju se sve odredbe protiv kojih je protestvovala Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori i većina tada opozicionih, a sada vladajućih partija, tokom prošle godine.

Prvobitni Zakon o slobodi veroispovijesti usvojila je 27. decembra 2019., u Skupštini većina predvođena tada vladajućom Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Protesti SPC i tadašnje opozicije poklopili su se sa parlamentarnim izborima krajem avgusta koje je DPS izgubila.

(Glas javnosti/In4s)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR