Glas Javnosti

Najduža auto-litija kreće IZ BEOGRADA: 'Došlo je vreme Njegoševe Crne Gore i Crne Gore Marka Miljanova'

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Od Beograda će 23. avgusta krenuti najduža auto-litija u znak podrške građanima Crne Gore koji protestuju zbog donošenja Zakona o slobodi veroispovesti.

Naime, auto-litije će krenuti iz Beograda sve do granice sa Crnom Gorom, kako je najavio Željko Čurović, predsednik saveza Srba iz Crne Gore.

Građani će se okupiti 23. avgusta u sedam sati ujutru na parkingu ispred beogradskog centra „Sava“, a do 13 časova bi trebalo da stigne do manastira Kumanica, koji se nalazi skoro na samoj granici između Srbije i Crne Gore. Tamo će se okupljenima obratiti episkop Mileševski, g. Atanasije (Rakita), po čijem se blagoslovu litija i održava, predstavnici zavičajnih udruženja, a organizovan je i kulturni program, napominje Čurović.

Zainteresovanih građana, osim iz Beograda, ima i iz drugih srpskih gradova, dodaje on. Neki, kao oni iz Vojvodine, priključiće se litiji u Beogradu, a ostali će se pridružiti uz put.

Savez Srba iz Crne Gore organizator je i nosilac manifestacije.

-Naš je cilj da pripomognemo i da damo podršku zaštiti, ne samo Srpske pravoslavne crkve, već i zaštiti građanskih prava u Crnoj Gori. Ovog puta su ugrožena građanska prava Srba, sutra mogu biti ugrožena prava drugih naroda ili nacionalnih manjina. Mi stojimo u zaštiti onoga što jeste ljudsko- objašnjava Čurović.

Od manifestacija podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kako on kaže, niko ne treba da se plaši.

-Mislim da je dosta podela na ovim prostorima. Ta floskula o Velikoj Srbiji nema nikakve veze sa nama, a uopšte ni sa Srbima. Mi smo jednokrvna braća, a to što je neko primio drugu veru ne mora da znači da smo različiti i da nam neko uvek baca kost da nas zavađa. Mi samo hoćemo da uputimo jednu jaku poruku svim građanima Crne Gore, ne samo Srbima. Naravno da nam je na duši i srcu da se obratimo našoj braći, rođacima, komšijama prijateljima Srbima da izađu na izbore jer 30. avgusta jeste „dan D“. Ako ostane kao što je do sada, sutra će biti ugrožena neka druga grupacija u Crnoj Gori-, kaže on.

Zbog toga Čurović apeluje na sve da na predstojećim izborima glasaju protiv režima, ne samo za srpsku opciju, kako kaže, da na vlast dođu „normalni ljudi koji će pružiti ruku pomirenja, i među Srbima, i među Crnogorcima, i među muslimanima, i među Albancima“.

Došlo je vreme Njegoševe Crne Gore i Crne Gore Marka Miljanova, a prolazi vreme trgovine nacionalnim i verskim osećanjima i zarad stvaranja atmosfere straha.

(Glas javnosti/Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR